В тази статия: кои подправки за агнешко се допълват най-добре? Агнешкото месо не е толкова често приготвяно в българската кухня, но за сметка на това търсенето му се увеличава покрай Великденските празници и Гергьовден. Понякога агнешко месо с ароматни подправки се прави и покрай най-цветния празник – Цветница. Но най-често агнешко се приготвя на Гергьовден.
Като цяло, пикът на агнешкото месо започва в началото на април и отшумява в средата на месец май. Въпреки че, е толкова пренебрегвано, агнешкото е едно от най-чистите меса и макар да е така, ако не е приготвено с точните подправки и билки, то може да си остане просто къс печено или сготвено месо.
Подправки за агнешко
Ако не искате да изхабите вашето и да сте сигурно, че ще приготвите вкусно ястие, разгледайте някои от най-добрите подправки за агнешко месо и как да ги комбинирате.
Най-характерните подправки за българина, при приготвянето на месо от агнешко месо са няколко (но не само):
Джоджен
Често старите хора наричат тази подправка гьозум, а ботанически погледнато, това е вид мента с по-специфичен аромат и вкус. Джодженът е една от перфектните подправки за агнешко. Той е силно ароматен, затова трябва да се внимава с количеството.
Пресен зелен лук
Тук няма кой знае колко за обяснение, но честно да си кажем, печено агнешко месо може да се приготви само с много зелен лук, сол на вкус и черен пипер. Така ще бъдете сигурни че ще запазите всички уникални вкусове на агнешкото месо, само като го обтриете малко със сол и черен пипер, а около него в тавата нарежете три връзки пресен лук. Добавяте малко мазнина на дъното, една чашка вода и опечено във фурна, ще получите най-вкусоното агнешко с подправки, които са типични за българската кухня.
Чубрица
Чубрицата е уникална сама по себе си. Със своя силен аромат, тя е универсално средство за овкусяване на меса, кайма и като добавка за аромат в ястия. Ще срещнете в много рецепти, овкусяване на агнешко с чубрица. Ние я предпочитаме повече за свинско месо, но за тези на които агнешкото месо им се струва нетипично със специфичен аромат, могат да го натрият с чубрица, да се шпикова с чесън и така опечено ще получат крехко месо, което дори няма да мирише на агне – перфектни подправки за агнешко!
Черен пипер
Почти няма ястие, което да мине без тази популярна подправка. Някои хора я използват дори в големи количества – любителите на по-пиокантните храни. Да си кажем често, черния пипер е почти задължителна подправка за агнешко месо. Придава му своя леко пиперлив аромат и ако е използвана в умерени количества го подправя с вкус, който няма как да се постигне без малко от него.
Розмарин
Това вече е една от подправките, които по-често се срещат в професионалната кухня. Въпреки това, ще се изненадате колко е подходяща тази подправка за агнешкото месо. Като при чубрицата и джодженът, тази кулинарна подправка от рода на Пламъчето е уникална със своя аромат. Трябва да сте внимателни с нея… твърде много розмарин и рискувате да загубите от вкуса на месото. Въпреки това, в умерени количество добавя изтънчен вкус на ястието. Препоръчваме да добавите само 1-2 стръка, заедно с черен пипер, чесън на половинки и сол.
Подправки за агнешко със стар чесън
Стар чесън на скилидки е растение, без което трудно ще преминете процеса на мариноване и овкусяване на което и да е месо. А агнешкото иска много от него. Препоръчваме един ден предварително да измиете и почистите добре агнешкото месо, да направите малки разрези и да го шпиковате с цели или половинки скилидки стар чесън. Обтрийте с малко мазнина, сол и черен пипер, и приберете в хладилника за 12 часа.
Други подправки за агнешко месо от средиземноморието
Разбира се, с по-горните съвсем не се изчерпва списъкът с подхиодящите подправки за сготвяне на вкусно печено или готвено агнешко.
В близкия ни район в средиземноморието и страни като Гърция и Турция се използват и някои други подправки, които съвсем не са странни за овкусяване на агнешко месо.
Ето и някои от тях:
- босилек – силен аромат, и много подходящ за гарниране;
- мащерка – изключително ароматна подправка, подходящо повече за печено агнешко;
- кориандър – подправка за ценители към специфичните вкусове;
- индийско орехче – отново по-подходяща подправка, когато агнешкото е печено;
- кимион – страхотна подправка, но със своя силен вкус, може да загубите от аромата на крехкото агнешко месо.
- дафинов лист, индийско орехче, джинджифил и др.
Съвет: Покрай празници като Великден, Цветница и Гергьовден, агнешкото месо, може да придобие нечовешка цена. Когато избирате агнешко месо, преди да го закупите, погледнете цветът на мазнината по него. Ако е бяла – това означава че месото е прясно и най-верочтно от младо агне. Ако мазнината е жълта, то агнешкото месо гарантирано не е от агне, а от по-възрастно животно.