понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София
НачалоЗабележителности, пътуванеПолезни съвети, когато летите...

Полезни съвети, когато летите със самолет за първи път

Нервни сте от летенето сам за първи път? Да летиш сам със самолет, особено за първи път, може да бъде вълнуващо изживяване, но може да бъде и изнервящо. Докато се впускате в самостоятелното си приключение, може да сте изпълнени със смесица от вълнение, очакване и безпокойство. Но не се страхувайте! С малко подготовка и някои полезни съвети можете да направите първото си путъване със самолет гладко и без стрес изживяване.

От интелигентното опаковане до навигирането на летището ще покрием всичко, независимо дали се отправяте за бягство през уикенда или се впускате в по-дълго приключение с раница. Така че седнете удобно, отпуснете се и се пригответе да излетите на своето самостоятелно летящо приключение!

Летене самостоятелно със самолет

Планиране

Има много неща, които трябва да обмислите, преди да предприемете първия си самостоятелен полет, като например да имате правилната документация и да знаете какво да опаковате в ръчния си багаж, как да пътувате до и от летището и какво да направите, ако полетът е отменен или закъснял .

Признаваме, че все още намираме пътуването за стресиращо преживяване. Мисленето за всички тези неща може да е страшно в началото, но повярвайте, подготовката за всяка възможност ще ви даде огромно количество увереност, когато пътувате сами, и означава, че ще сте готови за своя самостоятелен полет.

Бързи съвети

  • Пийте много вода преди и по време на полета, за да останете хидратирани. Носете със себе си бутилка вода за многократна употреба, която да напълните, преди да се качите.
  • Бъдете нащрек и наясно със заобикалящата ви среда по всяко време. Следете вещите си и внимавайте за всяка подозрителна дейност, както бихте направили по всяко време, когато пътувате сами.
  • Ако имате нужда от помощ или не сте сигурни в нещо, не се страхувайте да помолите персонала на летището или стюардесите за помощ. Няма такова нещо като глупав въпрос, когато летиш сам за първи път и хората ще се радват да ти помогнат.

Сега, нека да преминем към подробностите. Ще се опитаме да изброим тези съвети за самостоятелно летене в хронологичен ред на това кога трябва да ги направите, но прочитането на всички тях е голяма първа стъпка към спокойното летене  със самолет ако стес сам/а.

Съвети за организация на пътуването при летене със самолет

Полезни съвети ако летите със самолет за първи път

Преди да се впуснем в съвети за действителното летене, нека се върнем назад и проверим дали сме обхванали основите, преди дори да резервирате този полет! Избирането на най-добрия вариант за полет и място допринася много за намаляване на собственото ви безпокойство при пътуване, но ето още няколко съвета за резервиране на първия ви самостоятелен полет:

Проверете валидността на вашия лична карта и паспорт

Преди да купите билетите си, проверете дали ЛЧ и паспортът ви е все още валиден и дали има достатъчно време, за да завършите пътуването си. Някои държави изискват паспортът или личната карта ви да е валиден поне 6 месеца, така че проверете внимателно вашия, за да се уверите, че е в рамките на срока и не е изтекъл.

За изискванията за виза проверете официалния уебсайт на вашата страна, за да видите дали се изисква виза и стъпките за кандидатстване за такава. Обработката на някои визи отнема време, така че ще трябва да им изпратите паспорта си, докато го обработват – което означава, че не можете да пътувате никъде другаде през това време.

Изберете надеждна авиокомпания при пътуване със самолет

Ако можете да си позволите да похарчите малко повече, за да резервирате с по-реномирана авиокомпания, вместо само с най-евтиния вариант, продължете и си осигурете повече спокойствие. Въпреки че няма гаранция, че която и да е авиокомпания ще работи перфектно, трябва да получите по-добро обслужване с по-известните авиокомпании вместо с нискотарифните като Ryanair, Wizair или JetStar и други евтини компании.

Стремете се да пристигнете по светло

Пристигането до вашата дестинация по тъмно добавя допълнително ниво на усложнение към вашите планове за пътуване, тъй като възможностите за транспорт са по-ограничени през нощните часове и добавя опасения за безопасността, за които трябва да помислите. Изберете маршрут на полета, който ще ви отведе до вашата дестинация много преди слънцето да залезе, така че да имате малко място за глътка въздух в случай на закъснения.

Ако обаче полетът ви се забави и ще пристигнете през нощта, не се притеснявайте.

Планирайте как да стигнете до летището когато пътувате със самолет сам или сама

Уверете се, че ще стигнете до летището предварително с достатъчно време за да се оправите там. Вземете предвид всички възможни закъснения в трафика или проблеми с обществения транспорт. Колкото по-далеч е летището, толкова повече време оставям в случай на закъснение.

За заминавания рано сутринта помислете за прекарване на нощта близо до летището, за да намалите времето за пътуване. Позволете неочаквани закъснения, задръствания и непредвидени обстоятелства. Най-стресиращата част от пътуването е да стигнете до летището в последния момент.

Планирайте как да стигнете от летището до мястото за настаняване

Помислете как ще стигнете до мястот за настаняване, когато пристигнете на местоназначението си. Има ли обществен транспорт? Има ли шатъл автобус, който можете да резервирате предварително и който ще ви остави до хотела ви? Ще вземете ли такси или можете да получите достъп до роуминг на данни или wifi.

След това помислете какво ще се случи, ако полетът ви закъснее. В колко часа е последният автобус/влак, ако пристигнете по-късно от предвиденото? Имате ли резервен план?

Евтините полети често пристигат късно през нощта или тръгват рано сутринта и означават допълнителни разходи за организиране на пътуване от и до летището, така че не забравяйте, че по-евтиното не винаги е най-доброто!

Как да резервирате най-добрия полет за вашите нужди

Сега сте готови да намерите и резервирате вашите полети, ето няколко съвета, за да намерите най-добрите и най-евтините полети за вашите нужди:

Бъдете гъвкави

Ако имате гъвкавостта да пътувате в ненатоварените часове или в средата на седмицата, често можете да намерите по-евтини полети. Погледнете и алтернативните летища, тъй като понякога използването на различно летище в същия град може да покаже по-евтини билети, но не забравяйте предишните съвети за пристигане и връщане от летището.

Резервирайте по-рано или по време на разпродажби за най-добрите сделки
Резервирането на вашия полет достатъчно предварително често може да доведе до по-ниски цени, тъй като авиокомпаниите са склонни да предлагат по-евтини тарифи за ранни резервации. Регистрирайте се за бюлетините на предпочитаните от вас авиокомпании и следете за предлаганите разпродажби и промоции, особено по време на празници или специални събития.

Използвайте сайтове за сравнение на цените

Винаги използвам сайтове и аравнявайте цените. Те често имат услуги за различните авиокомпании.

Използвайте програми за награди на авиокомпаниите

Ако ще летите често с определена авиокомпания, присъединете се към тяхната програма за награди, за да печелите точки и да получавате отстъпки за бъдещи полети. Някои предлагат награди и предимства с авиокомпаниите, като например безплатни регистрирани чанти или достъп до летищните салони, което може да ви спести пари в дългосрочен план.

Резервирайте предпочитаното от вас място

След като сте избрали своя полет, идва изборът на вашето място. Ако резервирате полета си предварително, имате по-голям шанс да можете да изберете предпочитаното от вас място.

Всичко се свежда се до лични предпочитания дали ще изберете място до пътеката или до прозорец. Това също помага ако ви приложава често.

От друга страна, седалките до пътеката имат предимството да можете да ставате и да се движите, когато пожелаете, без да чакате някой друг да се събуди или да се налага да се катерите неудобно по тях, когато трябва да отидете до тоалетната!

Ако сте висок, може да помислите за резервиране на място с допълнително място за краката, за да можете да се протегнете малко. Надстройването до премиум икономична или бизнес класа може да не е финансово възможно, но увеличаването на пространството, което имате, наистина може да помогне за вашия комфорт.

Можете също така да помислите за запазване на допълнително място до вас, което може да ви излезе по-евтино от надграждане в клас, но ще ви осигури двойно повече място!

Също така избягвайте най-задните седалки, тъй като те обикновено са до тоалетните, където може да се наложи да се борите с неприятни миризми и хора, стоящи над вас, докато чакат на опашка за тоалетната.

Седалка отпред обикновено означава, че ще можете да слезете първи, което означава, че няма да се налага да чакате толкова дълго на опашката за паспорти в другия край.

Помислете за закупуване на застраховка за пътуване когато летите сам/а със самолет

Никога не тръгвайте на пътуване без пътна застраховка. Търсете покритие за вещите си, в случай че бъдат изгубени или откраднати, и здравно осигуряване, в случай че се разболея или нараня, докато ме няма.

Покритие за изгубен багаж и анулиране на пътуване и купуване застраховката са винаги полезна опция.

По-нататъшни планове за пътуване със самолет

По-често ще имате резервиран полет за връщане, за да се върнете у дома, но ако сте резервирали еднопосочен билет и пътувате с раница или пътувате из различни места без определен полет за връщане, някои държави изискват доказателство за по-нататъшно пътуване, преди да ви позволят за влизане в страната, а някои авиокомпании няма да ви позволят да се качите01 когато пътувате със самолет без него.

Ако знаете плановете си, направете екранна снимка или отпечатайте това потвърждение, готово да го вземете със себе си на летището с другите си документи за пътуване.

Съвети за опаковане при самостоятелно пътуване със самолет

Носете само това, от което се нуждаете, и се опитайте да избегнете проверката на багажа, ако е възможно, за да си спестите време и караница на летището. Тъй като пътувате сами, ще трябва да носите всичко сами, така че да опаковате по-малко означава по-малко за носене!

Всяка авиокомпания има свои собствени правила за ограничения на багажа за всяка класа билет, така че ги проверявайте и следвайте внимателно изискванията, особено за нискотарифни полети. В наши дни ръчният багаж често има ограничения за тегло, така че се уверете, че знаете какво точно ви е позволено да вземете със себе си когато путъвате със самолет, за да избегнете проблеми на летището в последния момент.

Разходите за свръхбагаж са много скъпи, така че претеглете багажа си предварително. Ако сте във форма и сте здрави, но ви е трудно да вземете багажа си, той вероятно е с наднормено тегло.

Ако наистина трябва да вземете всичко, носете яке с джобове, за да можете да поставите допълнителни предмети в джобовете, и носете аксесоари като шалове, шапки и обемисти пуловери, за да се качите на полета. Не прекалявайте обаче.

Следете своя багаж

Добавете етикет към багажа си за лесно идентифициране, ако изчезне, цветна чанта или панделка ще ви помогнат да идентифицирате багажа си на въртележката и да избегнете риска от объркване, когато пристигнете. Може да обмислите поставянето на инструмент за проследяване като въздушни етикети в регистрирания ви багаж, за да следите къде се намира.

Ден преди първия ви самостоятелен полет със самолет

Искате денят на вашия полет да бъде възможно най-без стрес, така че отново да бъдете подготвени е ключът към успешния самостоятелен полет.

Настаняване онлайн

Повечето полети вече ще ви позволяват да се регистрирате онлайн преди полета си, така че вижте дали можете да го направите. Някои авиокомпании отварят онлайн чекирането няколко дни предварително, други ви позволяват да го направите само в рамките на 48 или 24 часа преди полета.

Ако получите бордна карта, обикновено можете да отпечатате хартиена версия или да имате електронна версия на телефона си, стига да имате батерия, за да я покажете! Винаги носете преносимо зарядно за телефон със себе си в случай на спешност!

Потвърдете отново вашите транспортни планове
Ако сте резервирали предварително транспорт до (и от) летището, сега е чудесен момент да проверите отново всичко и да го потвърдите отново с доставчиците. Ако използвате обществен транспорт, проверете маршрута и часовете на тръгване, за да знаете точно кога трябва да сте на гарата или спирката.

Планирайте какво да облечете

Докато приготвяте багажа, оставете настрана облеклото, което планирате да носите на летището. Ще искате да носите удобни дрехи и обувки за полета, за да не останете в неподходящи или тесни дрехи с часове.

Ако ви липсва място за багаж, тогава носете обемисти предмети като дебел пуловер и/или яке на летището, за да спестите тегло и място в чантата си.

Завършете опаковането и подгответе ръчния си багаж

В ръчния си багаж не забравяйте, че не можете да носите течности над 100 мл, а малките контейнери с течност трябва да са в прозрачна найлонова торбичка (като торбичка за фризер с цип) или прозрачна калъфка за тоалетни принадлежности и поставени през сигурността отделно от вашата ръчен багаж.

Течностите също включват пасти, червила, разтвори за контактни лещи и други, така че ги опаковайте в регистрирания си багаж, ако имате твърде много, за да поберете в найлоновата си торбичка. Когато опаковате ръчния си багаж, дръжте чантата с тоалетни принадлежности и всякакви електронни елементи като лаптопи лесно достъпни, за да можете да ги поставите в отделна тава за сканиране.

В деня на първия ви полет сам/а със самолет

Направете последна проверка
Направете бърза последна проверка, за да сте сигурни, че сте опаковали всичко необходимо, като тоалетни принадлежности в последния момент, четката за зъби и паспорта и мобилния си телефон.

Ако мислите, проверете дали полетът ви е навреме. Обикновено е достатъчна бърза проверка на уебсайта на авиокомпанията, за да сте подготвени, ако има закъснение. Дори ако полетът се забави, обикновено се препоръчва да стигнете до летището навреме в случай на промяна в ситуацията.

Проверете отново името на летището и терминала, от който летите, както и номера на полета и точния час на излитане.

Пристигане рано на летището
Дайте си достатъчно време, за да се регистрирате, да преминете през охраната и да намерите гейта. По-добре е да сте подранили, отколкото да бързате да хванете полета си.

Хубавото на това да летите сами е, че вие сами контролирате пътуването си, така че ако искате да тръгнете за летището по-рано, тогава можете.

Регистрирайте се и пуснете багажа си

Когато пристигнете на летището, проверете таблото за заминаващи за информация относно вашия полет и гишето за регистрация и изхода за заминаване. Уверете се, че имате правилния номер на полета и часа на заминаване – веднъж се наредих на опашка за грешен полет, който беше в много подобно време на моя, но бях на грешния терминал!

Ако все още не сте се регистрирали, отидете направо до гишето за регистрация и оставете багажа си, след което се насочете към охраната.

Ако имате време – отпуснете се на летището и се насладете на самостоятелното си приключение!

Качване на самолета

Следете информационните екрани, които ще ви кажат кога да отидете до портала – задайте аларма на телефона си, ако се притеснявате да не пропуснете съобщенията. Не всички летища имат устни съобщения за качване на борда, така че внимавайте за екраните и помолете за помощ, ако не можете да ги прочетете.

Подгответе паспорта / личнара карта и бордната си карта, за да ги покажете на стюардесата, докато се качвате. Проверете мястото си и се консултирайте с придружителя от коя страна на самолета ще бъдете (местата обикновено започват с А отдясно, докато се качвате).

Поставете по-големите куфари и ръчни чанти в шкафчетата над главата и дръжте по-малки предмети със себе си, за да ги поставите под седалката отпред. Неща като развлечения по време на полет, закуски и всичко друго, което бихте искали по време на полета.

По време на полета

Направихте го – най-трудната част свърши, вие сте в безопасност на борда! Сега можете да седнете и да се насладите на полета.

Летенето сам може да бъде малко скучно, когато нямате хора, с които да говорите, въпреки че моце да вземете книга, да изтеглите филми или да вземете игра, за да се забавлявате.

Когато пристигнете

След като самолетът кацне, останете на мястото си, докато самолетът спре. Проверете навсякъде около седалката си, за да се уверите, че не оставяте нищо зад себе си и след като се изправите, хвърлете поглед назад към седалката си за нещо, което може да сте пропуснали. Съберете всичко, което сте съхранявали в горните шкафчета.

Преминете през паспортен контрол

Ако сте взели вътрешен полет, без да напускате страната (или полет в рамките на Европа), тогава можете да отидете направо до въртележката за багаж, но за международни полети се насочете към паспортния контрол и носете паспорта си под ръка.

Носете химикал със себе си, за да попълните всякакви имиграционни формуляри. Носете под ръка паспорта и адреса на хотела, тъй като те обикновено се изискват в такива формуляри.

Вземете багажа си

Ако сте чекирали някакъв багаж, проверете коя въртележка ще се използва за вашия полет. Съберете багажа си, ако имате нужда от количка за багаж, вземете такава с монети.

Ако имате нужда от пари в брой, за да покриете пътуването си до хотела, можете да смените малко пари или да вземете пари в брой на летището. Обменните курсове обаче обикновено са ужасни на летищата, така че ако можете да теглите пари в брой, някои карти за пътуване като Wise или Revolut предлагат по-малко такси и по-добър курс от обмен на пари в брой.

Виж още:

Венеция как, какво, кога и забележителности

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Видове маникюр – модерни форми на ноктите

Не подценявайте силата на промяната на формата на ноктите и различните видове маникюр. Дори и най-минималистичният маникюр може да се превърне в печеливш  правилното...