Брюкселското зеле допринася с редица ползи за тялото. Можете да го използвате под толкова много форми, тъй като е много лесно за въвеждане и смесване с различни гарнитури и предястия. Можете да се насладите на този кръстоцветен зеленчук като го варите, печете, или сотирате.
Можете да отрежете краищата, след това да го смесите в зехтин заедно с черен пипер, сол и след като го смесите, можете да го изпечете на тава, докато стане хрупкав. Може и да го добавите към вашата паста или да го запържите като ароматна и питателна вечеря.
Ползи за здравето от брюкселско зеле
Брюкселското зеле съдържа естествено вещество на основата на сярата с име, което е малко трудно за изговаряне – гликозинолат глюкобрасицин. Изследванията показват, че това съединение може да помогне за предотвратяване на увреждане на вашата ДНК, което намалява шансовете да се разболеете от рак.
Високо съдържание на хранителни вещества
Едно от най-важните хранителни вещества, съдържащи се в кълновете, е витамин С. Както сигурно знаете, ток има решаващо значение за вашата имунна система, за да се бори с инфекциите и да засили синтеза на ДНК.
Подобно на морковите, кълновете също осигуряват антиоксидантни хранителни вещества като бета-каротин и витамин Е, които могат да ви помогнат да се предпазите от рак и други заболявания. Брюкселското зеле също е добър източник на диетични фибри и калций. С огромните 42 мг калций на 100 грама, винаги трябва да се стремите да ги добавяте към вашата диета.
Брюкселското зеле е богато на антиоксиданти
Брюкселското зеле е фантастичен източник на антиоксиданти, които могат да подобрят здравето ви по няколко начина. На първо място, антиоксидантите са отговорни за защитата на клетките от увреждане. Ето защо те често се използват за борба с болести като рак и сърдечни заболявания.
Те също така съдържат сулфиди, които имат собствени антиоксидантни свойства. Това помага за защита на черния дроб и белите дробове от увреждане, причинено от свободните радикали. Допълнителните фибри също могат да помогнат на храносмилането и нормалните нива на кръвната захар.
И най-накрая, брюкселското зеле е с ниско съдържание на калории и липса на холестерол, което го прави идеален избор за храна за хора, които искат да се справят с теглото или да редуцират холестерола си.
Високо съдържание на фибри
Високото съдържание на фибри ви помага да се чувствате сити за по-дълго време – идеално начало за всяка диета за отслабване.
Има много дебати около ефектите на фибрите върху алкалната диета. Някои хора вярват, че фибрите могат да помогнат за балансиране на нивата на pH в тялото, докато други твърдят, че няма ползи от добавянето на повече фибри към вече алкална диета.
Брюкселско зеле – ценен източник на витамин К
Витамин К е от съществено значение за правилното функциониране на нивата на кръвната захар и холестерола. Освен това помага за поддържане на здрави кожа и нокти и подпомага усвояването на други хранителни вещества.
Храните с високо съдържание на витамин К включват листни зеленчуци, ядки и семена, соеви продукт, като тофу, обогатени храни, обезмаслено мляко и нискомаслени млечни продукти. Препоръчителният дневен прием на витамин К е 70 микрограма за възрастни.
Брюкселското зеле поддържа нивата на кръвната захар
Брюкселското зеле също съдържа сулфорафан, важен фитонутриент, който обещава ползи за сърдечно-съдовата система. Сулфорафанът е свързан с понижаване на кръвното налягане и възпаление, което може да подобри здравето на сърцето като цяло.
С няколко проучвания, които разкриват, че има силна връзка между алкалната диета и подобрената инсулинова чувствителност, трябва да обмислите въвеждането на повече кълнове в алкалната диета.
Може да намали възпалението
Значителните количества сулфорафан също придават на малките зелки мощни противовъзпалителни свойства. Много изследвания са доказали също, че един от ефектите против стареене в алкалната диета е, че тя има силата да намалява възпалението и да предизвиква увеличаване на производството на растежния хормон.
Като се има предвид това, можете да очаквате страхотни резултати, когато искате да облекчите възпалението.
Високо съдържание на витамин С
Витамин С помага за насърчаване на усвояването на други хранителни вещества от храната, стимулира функцията на имунната система и подпомага производството на колаген. Едно проучване показа, че хората, които редовно консумират брюкселско зеле, се свързват с намален риск от развитие на рак с течение на времето.
Консумацията на витамин С в комбинация с други антиоксиданти може да помогне за подобряване на външния вид на кожата и намаляване на фините бръчки и възрастовите петна. Можете да очаквате около 85 мг от това на всеки 100 грама кълнове от брюкселско зее
Брюкселското зеле е ч чудесен зеленчук за диети
Този кръстоцветен малък зеленчук е източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Освен това е с ниско съдържание на калории, така че може да бъде здравословна закуска или част от обичайния ви хранителен план.
Ще имате полза от него, като въведете достатъчно калций в диетата си или бавно преминете към алкална диета.