НачалоЗдравеПолзи и вреди от...

Ползи и вреди от пиенето на кафе

От традиционните турски методи за варене на кафе до възхода на съвременните тенденции, гъвкавостта на кафето допринася за нейната трайна привлекателност.

Ползи и вреди от консумацията на кафе

Стара турска поговорка гласи: „Кафето трябва да е черно като ада, силно като смъртта и сладко като любовта“. И повечето любители на кафето биха ви казали, че харесват кафето си силно и черно.

Традиционно, турското кафе, обичано поради богатия си и отчетлив вкус, се приготвя в джезве с фино смлени кафеени зърна и вода. След това се загрява на котлон, докато достигне консистенция на пяна и се налива в малки чаши, често сервирани с чаша вода, за да почисти небцето между глътките. Въпреки че днес обикновено правим кафето си в скъпи кафе машини или от евтини кафе дози, напитката е по-обичана от всякога.

Редовната консумация на кафе е обичайна практика в световен мащаб от хиляди  години. Въпреки това, при всеки продукт, има както предимства, така и недостатъци. Според изследвания, консумацията на максимум четири чаши кафе дневно не би навредил на здравето. Превишаването на тази граница обаче може да има вредни последици.

Вреди от консумацията на кафе

Въпреки че кафето може да ни направи по-енергични и продуктивни, то има няколко недостатъка. Вкусовите и ароматните предпочитания към кафето се различават при отделните хора. Консумацията на кафе често се смята за необходим ритуал сутрин за стимулиране на мозъчната функция. Въпреки това, кафето е по-скоро културен феномен в съвременното общество.

Различните хора имат различни възгледи за кафето, вариращи от защитници до тези, които са безразлични или дори против него. Въпреки осъзнаването на пагубния му ефект, някои го консумират редовно, докато други приемат само от време на време. Има обаче множество неизвестни фактори около кафето, за които мнозина трябва да знаят. Докато някои хора предпочитат кафето си студено, други предпочитат топлата напитка. Важно е да се отбележи, че горещото кафе има повече ползи за здравето от студеното кафе.

Много митове за кафето се разпространяват въпреки научните доказателства за противното. Например, някои смятат, че по-тъмните печени съдържат повече кофеин, отколкото по-светлите, но проучване от Харвардския университет развенча това твърдение. Освен това смляното кафе не трябва да се приготвя повече от веднъж, за да се осигури оптимален вкус и концентрация на кофеин.

Изненадващо, по-леките печени зърна имат по-висока концентрация на кофеин. Докато водата е най-добрият вариант за хидратация, кафето може да допринесе за целите на дневния прием на течности. Въпреки лекия си диуретичен ефект, общото количество течности в кафето компенсира всяка загуба на течности поради кофеина.

Ползи от пиенето на кафе

Въпреки че това е спорна тема от години, множество проучвания показват, че кафето въздейства положително на физическото и когнитивното представяне, като същевременно осигурява високи нива на антиоксиданти и потенциални свойства за борба с болестите.

Въпреки това, както при всяко вещество, умереността е от решаващо значение. Прекомерната консумация на кафе може да доведе до неблагоприятни странични ефекти, като безсъние и ускорен пулс. Но за повечето хора умереното количество кафе дневно може да бъде приятно и здравословно допълнение към начина им на живот.

Консумацията на кафе в малки количества има множество предимства, включително повишени нива на енергия, контрол на теглото, подобрени спортни постижения и защита срещу хронични заболявания. Обратното, има някои недостатъци, като депресия, тревожност и повишен сърдечен ритъм. „Заслужава да се отбележи, че пиещите непалско кафе обикновено консумират филтрирано кафе, което е свързано с по-висока честота на преждевременна смърт и може да съдържа съединения, които повишават нивата на лошия холестерол.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...