Тиквеното семе е сред най-полезните храни, които природата предлага. Богато на хранителни вещества, антиоксиданти и есенциални мазнини, то присъства в диетата на много култури по света още от древността.
Днес науката потвърждава неговите здравословни качества и го нарежда сред така наречените „суперхрани“. Тук ще разгледаме подробно състава, основните здравословни ползи и практическите приложения на тиквеното семе.
Химичен състав и хранителна стойност на тиквеното семе
Тиквеното семе (Cucurbita pepo) съдържа разнообразен и балансиран микс от хранителни вещества. В 100 грама сурови тиквени семки се съдържат приблизително:
- Протеини: около 30 грама
- Мазнини: около 49 грама, основно ненаситени мастни киселини
- Въглехидрати: около 10 грама
- Фибри: около 6 грама
- Минерали: магнезий, цинк, желязо, калий, фосфор
- Витамини: витамини от група В (особено В2, В3), витамин Е, витамин К
- Антиоксиданти: токофероли, каротеноиди и фенолни съединения
Този състав прави тиквеното семе не само засищащо и енергийно, но и особено полезно при редица здравословни състояния.
Ползи от тиквено семе за сърдечно-съдовото здраве
Мазнините в тиквеното семе са предимно моно- и полиненаситени, които подпомагат намаляването на „лошия“ LDL холестерол и повишаването на „добрия“ HDL холестерол. Наличието на магнезий регулира кръвното налягане, а антиоксидантите като витамин Е и фенолите намаляват възпалителните процеси в съдовете. Редовната консумация може да допринесе за понижаване на риска от хипертония, инфаркт и атеросклероза.
Поддържане на здравето на простатата
Тиквеното семе съдържа фитостероли, особено бета-ситостерол, които имат благоприятно въздействие върху пикочно-половата система при мъжете. Те допринасят за намаляване на размера на простатната жлеза при доброкачествена хиперплазия и облекчават симптомите на често уриниране. Маслото от тиквени семки се използва традиционно за профилактика и лечение на проблеми с простатата.
Ползи от тиквено семе за съня и психичното здраве
Тиквеното семе е естествен източник на триптофан – аминокиселина, която организмът преобразува в серотонин, а впоследствие и в мелатонин – хормонът на съня. Консумацията на тиквени семки вечер, в комбинация с въглехидрати, може да подобри качеството на съня и да подпомогне за регулиране на настроението. Витамините от група В, магнезият и цинкът също оказват положително влияние върху нервната система и психическото равновесие.
Укрепване на имунната система
Цинкът е ключов елемент за нормалното функциониране на имунната система. Само 30 грама тиквени семки могат да осигурят до 20% от препоръчителния дневен прием на този минерал. Освен това, антиоксидантните съединения в семената защитават клетките от оксидативен стрес и намаляват риска от инфекции, особено при студено време или след боледуване.
Ползи от тиквено семе за здравословно телесно тегло
Благодарение на високото съдържание на белтъчини, фибри и полезни мазнини, тиквеното семе засища за дълго и спомага за контролиране на апетита. То е подходящо за включване в диети за отслабване или поддържане на тегло, когато се консумира в умерени количества. Фибрите подпомагат и чревната перисталтика, което допринася за детоксикацията на организма.
Виж още: Ползи от кедрови ядки
Ползи за кожата, косата и ноктите
Високото съдържание на витамин Е, цинк, омега-3 и омега-6 мастни киселини прави тиквеното семе отлично средство за поддържане на здрава и еластична кожа. Цинкът подпомага заздравяването на кожни рани, а мастните киселини подобряват състоянието на сухата кожа и подпомагат растежа на здрава коса. Витамините от група В играят роля в синтеза на кератин – основният белтък в структурата на ноктите и косата.
Противовъзпалителни и антиоксидантни свойства
Тиквените семена съдържат полифеноли, токофероли и сквален, съединения с мощен антиоксидантен ефект. Те намаляват възпалителните процеси в тъканите, свързани със стареенето, автоимунните заболявания и хроничния стрес. Изследвания показват, че редовната им консумация може да бъде от полза при състояния като артрит, синдром на раздразнените черва и метаболитен синдром.
Ползи от тиквено семе за черния дроб
Маслото от тиквени семки е традиционно средство в природната медицина за поддържане на здрав черен дроб. То подпомага разграждането на мазнини, стимулира жлъчната секреция и предпазва хепатоцитите (чернодробните клетки) от оксидативно увреждане. Това е особено полезно при хора с мазен черен дроб или повишени чернодробни ензими.
Подходящо за хора с диабет
Благодарение на ниския гликемичен индекс и богатството на фибри, тиквените семена не предизвикват рязко повишаване на кръвната захар. Освен това, някои проучвания показват, че съединенията в семките могат да повишат инсулиновата чувствителност и да намалят нивата на глюкоза в кръвта. Това ги прави подходящ избор за междинни хранения при диабетици.
Приложение в кулинарията
Тиквеното семе може да се консумира в различни форми… сурово, печени, на прах или като масло. То се добавя към салати, мюсли, печива, супи или смутита. Маслото от тиквени семки има наситен вкус и е подходящо за овкусяване на студени ястия. Освен това, смлените семена се използват и за приготвяне на пастети, веган сосове и кремове.
Тиквеното семе е пълноценен хранителен продукт с изключително богат състав и многобройни здравословни ползи. То подпомага сърдечно-съдовото здраве, подобрява функциите на нервната, храносмилателната и ендокринната система, и е отличен източник на есенциални нутриенти. Включването му в ежедневното меню е лесен и ефективен начин да се подобри общото здравословно състояние и жизненият тонус.
снимка: Adobe