Необходими продукти:
- 1 цяло пиле (или 800 г пилешки бутчета);
- 10-12 малки лукчета (балучка);
- 1 глава лук нарязана на ситно;
- 1 морков;
- 8-10 сини сливи (сушени или пресни);
- 5 глави чесън;
- 1 ч.л. червен пипер;
- 1-2 дафинови листа;
- 1/2 ч.ч. бяло вино;
- 3 с.л. доматено пюре (или пресен домат);
- 100мл. олио
- 2 ч.ч. пилешки бульон или вода
- малко брашно за сгъстяване (по желание)
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне на Попска яхния със сини сливи
Подготовка на пилешкото месо
Пилешкото месо се нарязва на порции или, ако използвате само бутчета, те се почистват и подсушават. Месото се запържва в загрято олио до златисто от всички страни. Това помага да се заключат соковете и да се запази сочността на месото при по-нататъшното задушаване.
Задушаване на зеленчуците
В същата мазнина, в която е запържено пилето, се задушават ситно нарязаните лук и моркови. Лукът трябва да стане прозрачен и мек, а морковите леко златисти. Прибавете обелената балучка и целите глави чесън предварително почистени от мустачките и излишните люспи.
Добавяне на подправки и пюре
Когато зеленчуците омекнат, към тях се добавя червеният пипер, дафиновите листа и доматеното пюре. Може да използвате и пресни домати, ако предпочитате, като те се нарязват на кубчета. Всичко се разбърква добре и се оставя да се задуши за няколко минути, за да се смесят ароматите.
Добавяне на сливите и пилето
Сините сливи се измиват и, ако използвате сушени, се накисват в топла вода за няколко минути, за да омекнат. След това се добавят в тенджерата заедно с пилешкото месо. Сливите придават уникална сладост и богат вкус на ястието, което го прави особено подходящо за есенните и зимни месеци.
Готвене с вино и бульон
Добавете бялото вино и пилешкия бульон (или вода) в тенджерата. Ястието се оставя да къкри на слаб огън около 30-40 минути, докато пилешкото месо стане крехко и лесно се отделя от костите. При необходимост, добавяйте още малко вода или бульон, за да не изсъхне яхнията.
Финални щрихи
За да сгъстите соса, можете да разтворите малко брашно във вода и да го добавите към яхнията, като разбърквате добре. Оставете ястието да поври още 5-10 минути, докато сосът придобие желаната консистенция. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Съвети за сервиране:
Готовата попска яхния със сини сливи и пиле е препоръчително да се сервира гореща, като традиционно се съчетава с пресен хляб или дори с варен ориз. Можете да добавите и малко магданоз или друга зелена подправка за свежест. Вкусът на ястието се подобрява още повече, ако го оставите да престои и ароматите се смесят добре.
Вариации на рецептата:
Сушени плодове: В зависимост от региона, към яхнията се добавят и други сушени плодове, като кайсии или стафиди, които допълнително обогатяват вкусовия профил.
Различни меса: Традиционно попска яхния със сини сливи се приготвя и със свинско или телешко месо, но пилешкото е предпочитано заради по-лекия вкус и по-бързото време за приготвяне.
Богатство на подправки: Някои домакинства използват и канела или карамфил, за да придадат по-екзотичен аромат на ястието, което го прави още по-уникално и подходящо за специални случаи.
***
Попска яхния със сини сливи е изключително питателно и ароматно ястие, което съчетава традиционните български вкусове с изненадваща сладост. Тази рецепта е идеална за семейни събирания и празнични поводи, като ще впечатли както гостите, така и домашните.
снимки: личен архив
Виж още: