Постен боб плакия на фурна – ястие без което трапезата ни на Бъдни вечер няма да е същата. Всички знаем, че на бъдни вечер, на трапезата, трябва да сложим нечетен брой ястия, най-малко седем. Приготвянето на постен боб е традиция на почти всяко едно българско семейство. Ето защо ние сме избрали за вас именно тази рецепта.
Постен боб плакия
Всяко ястие си има своите тънкости за приготвянето му, и ние днес ще ви разкрием, кои са те за идеалния постен боб, с който да посрещнете този светъл празник. Резултатът наистина ще фи очарова, а приготвянето му не е никак сложно, ако следвате нашата рецепта. А ето я и нея.
Необходими продукти за боб плакия
- 300 гр. зрял боб;
- 700 гр. студена вода;
- 1 глава кромид лук;
- 1 прясна чушка;
- 1 морков;
- 30 гр. целина;
- 1 с.л. червен пипер;
- джоджен;
- кориандър;
- 1 домат или 2 с.л. салца;
- 100 мл. олио.
Как се прави постен боб плакия на фурна
Накиснете боба за една нощ в студената вода. Сложете боба да заври и като кипне изхвърлете първата вода и сложете нова. Сварете боба до полу-готовност. Нарежете лука на ситно. Почистете чушката от семената и заедно с моркова и целината нарежете отново на дребно.
Прибавете нарязаните продукти в боба заедно с червения пипер, солта, джоджена, кориандъра и салцата. Оставете боба да ври, като внимавате, течността трябва да се изпари, но не напълно. Бобът трябва да е средно гъст.
В тавичка сипете олиото и бобът. Запечете ястието във фурната за 15-20 мин. на 170-180 градуса. Поднесете ястието топло поръсено с пресен кориандър.
Успех!
Ако нашето ястие за постен боб плакия на фурна ви е харесало, вижте и другите ни предложения за пълнени чушки с кайма и ориз и прясно зеле на фурна.
Не пропускайте и тази рецепта за боб със зеле, която е толкова подходяща за зимните дни.