Постен десерт

Постен десерт, чудесна възможност да създадете вкусен завършек на всяко хранене, без да използвате животински продукти.

Те са идеален избор за вегани, за периодите на пости или за всеки, който търси по-здравословни алтернативи.

В нашата традиционна кухня има много рецепти за постни десерти, базирани на сезонни продукти и естествени подсладители.

Предлагаме ви една рецепта за класически постен десерт с ябълки, орехи и канела.

За приготвяне на десерта ще ви трябват следните съставки:

  • брашно – 2 чаши (пресято, за пухкавост)
  • захар – 1 чаша (може да се замени с кафява захар или мед за по-здравословен вариант)
  • ябълки – 3 броя (средно големи)
  • олио – ½ чаша (може да се използва слънчогледово или кокосово)
  • орехи – 1 чаша (нарязани на ситно)
  • канела – 1 чаена лъжичка
  • сода бикарбонат – 1 чаена лъжичка
  • оцет – 1 супена лъжица (за активиране на содата)
  • ванилия – 1 пакетче
  • вода – 1 чаша (или прясно изцеден ябълков сок за по-богат вкус)
  • Щипка сол.

Ето как да си приготвите вкусен постен десерт

Обелете ябълките и ги настържете на едро ренде. Отцедете леко сока, но го запазете за по-късен етап. В купа смесете содата бикарбонат с оцета и оставете да шупне.

В голяма купа смесете брашното, захарта, канелата и щипка сол. Добавете нарязаните орехи. Към сухите съставки добавете олиото, водата (или ябълковия сок) и содата, активирана с оцет. Разбъркайте добре, докато получите хомогенна смес.

Добавете настърганите ябълки и разбъркайте внимателно, за да се разпределят равномерно в тестото. Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете тавата с олио и леко я поръсете с брашно или използвайте хартия за печене.

Изсипете сместа в тавата и загладете повърхността. Печете за около 40-50 минути или докато сладкишът получи златист цвят и при проверка с клечка за зъби тя излиза суха.

След като извадите сладкиша от фурната, оставете го да изстине напълно преди нарязване. Може да го поръсите с пудра захар или да сервирате с домашен плодов сироп.

За още по-вкусен постен десерт:

Добавете стафиди, сушени плодове или настъргана кора от портокал за по-богат аромат. Вместо захар, използвайте агаве или сироп от фурми за по-здравословна алтернатива. Ако не харесвате орехи, заменете ги с лешници, бадеми или слънчогледови семки.

Постните десерти не само са чудесни за периоди на пости, но и са подходящи за хора с хранителни алергии или за тези, които искат да намалят приема на животински продукти. Освен това, тези рецепти често са по-леки, но същевременно вкусни и питателни.

Този постен десерт е доказателство, че десертите могат да бъдат вкусни и ароматни, дори без използването на яйца, масло или мляко. Това е лесна и достъпна рецепта, която ще се хареса на цялото семейство. Насладете се на аромата на домашно приготвен десерт, който съчетава традиция и здравословен начин на живот.

снимка: Adobe

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано