Постен кекс с ябълки

Постен кекс с ябълки е традиционен десерт по време на постите, който съчетава простота на приготвяне с богат вкус и аромат.

Този кекс особено популярен по време на великденските и коледните пости, когато се избягват животински продукти, постен е и е подходящ за всеки, който търси лек и вкусен десерт.

Съставки:

  • 3 чаени чаши брашно
  • 1 килограм ябълки
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша олио
  • 100 грама орехи
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 чаена лъжичка канела
  • 1 чаена лъжичка ванилия

Рецепта за постен кекс с ябълки

Обелете и настържете ябълките на едро ренде. Поставете ги в дълбока купа и ги поръсете със захарта. Оставете ги да престоят около един час, за да пуснат сок.

Към ябълките добавете олиото, пресятото брашно, бакпулвера, канелата, ванилията и смлените орехи. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.

Намажете форма за кекс с олио и я поръсете с брашно. Изсипете сместа във формата и я загладете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути или до готовност. Проверете с клечка за зъби – ако излезе суха, кексът е готов.

Оставете кекса да изстине, извадете го от формата и по желание поръсете с пудра захар преди сервиране.

Тънкости и съвети:

Можете да добавите стафиди или сушени плодове към сместа за допълнителен вкус и текстура.

Добавянето на настъргана кора от портокал или лимон ще придаде свежест на кекса.

Ако предпочитате по-едри парчета орехи, нарежете ги на едро вместо да ги смилате.

Постен кекс с ябълки е чудесен избор за десерт, който съчетава традиция и вкус, подходящ както за пости, така и за всеки ден.

Виж още:

Постна манджа

Мързелива закуска

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано