Съставки:
- 3 чаени чаши брашно
- 1 килограм ябълки
- 1 чаена чаша захар
- 1 чаена чаша олио
- 100 грама орехи
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 1 чаена лъжичка канела
- 1 чаена лъжичка ванилия
Рецепта за постен кекс с ябълки
Обелете и настържете ябълките на едро ренде. Поставете ги в дълбока купа и ги поръсете със захарта. Оставете ги да престоят около един час, за да пуснат сок.
Към ябълките добавете олиото, пресятото брашно, бакпулвера, канелата, ванилията и смлените орехи. Разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.
Намажете форма за кекс с олио и я поръсете с брашно. Изсипете сместа във формата и я загладете. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути или до готовност. Проверете с клечка за зъби – ако излезе суха, кексът е готов.
Оставете кекса да изстине, извадете го от формата и по желание поръсете с пудра захар преди сервиране.
Тънкости и съвети:
Можете да добавите стафиди или сушени плодове към сместа за допълнителен вкус и текстура.
Добавянето на настъргана кора от портокал или лимон ще придаде свежест на кекса.
Ако предпочитате по-едри парчета орехи, нарежете ги на едро вместо да ги смилате.
Постен кекс с ябълки е чудесен избор за десерт, който съчетава традиция и вкус, подходящ както за пости, така и за всеки ден.
Виж още: