Ястието постен славянски гювеч е класически и традиционен за българите, като съчетава разнообразни зеленчуци и ориз в една питателна и ароматна комбинация.
Това е отличен избор за дните, в които се спазват пости, тъй като не съдържа животински продукти, но все пак осигурява достатъчно хранителни вещества и енергия. Гювечът се приготвя лесно и може да бъде адаптиран според предпочитанията, като се добавят или заменят различни зеленчуци.
Рецепта за постен славянски гювеч
- 1 чаша ориз
- 1 глава лук
- 2 моркова
- 1-2 червени чушки
- 200 гр зелен фасул
- 2 картофа
- 2 домата
- 1 тиквичка
- 1 патладжан
- 3-4 скилидки чесън
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- 2-3 щипки чубрица
- 10 гр сол;
- 50 мл мазнина (олио/зехин)
- 3 ч.чаши вода или зеленчуков бульон
- магданоз за гарниране
Начин на приготвяне на постен гювеч по славянски:
Започнете с нарязването на всички зеленчуци на кубчета. Лукът и чесънът се нарязват на ситно, а картофите, морковите, тиквичката, патладжанът и чушките нарежете на по-големи парчета.
В голяма тенджера или тиган загрейте олиото и задушете лука и чесъна до златисто. След това добавете нарязаните моркови и чушки и ги задушавайте за около 5 минути. Тази стъпка помага на обединят аромата си.
Към задушените зеленчуци добавете ориза. Разбъркайте го добре и го оставете за кратко на огъня, за да се запържи леко и да поеме мазнината.
Добавете червения пипер, черния пипер и чубрицата към сместа. Прибавете картофите, тиквичката, патладжана, зеления фасул и доматите и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно.
Прехвърлете сместа в гювеч или огнеупорна тава и долейте 3 чаши вода / зеленчуков бульон, за да осигурите достатъчно влага за ориза и зеленчуците. Поставете съда във фурна, загрята на 180 градуса, и печете за около 50 минути или докато оризът и зеленчуците са готови.
Малко преди гювечът да е напълно готов, отворете капака или фолиото, за да позволите на горната част да се запече леко и да добие златиста коричка. След като извадите от фурната вашия постен славянски гювеч, поръсете с нарязан пресен магданоз за гарнировка.
Постният гювеч по славянски е изключително универсално ястие, което позволява на всеки да добави собствени вкусови и предпочитания чрез различни зеленчуци и подправки.
Да ви е сладко!
Виж още: