Постна баница с праз – едно вкусно изкушение. Ноември месец е, по пазарите у нас, можем да открием праз лук, чудесен за днешното ни предложение. Постната баница с праз е чудесна, както за зимните пости така и за трапезата на Бъдни вечер.
Постна баница с праз
Изключително лесна за приготвяне, с тази рецепта може да се справи и най-неопитната домакиня. Продуктите, които трябва да си набавите са праз и кори за баница, останалите съставки ги има във всяко домакинство. Запретнете ръкави и пригответе нашата постна баница с праз, с която да очаровате своите близки. А за хората, които спазват 40-дневните пости до Коледа, няма по-добро предложение за закуска от вкусна и топла, прясно изпечена баница без животински продукти.
Как се прави баница с праз лук
Лесно, лесно и пак лесно…:)
Необходими продукти за баницата
- 1 пакет кори за баница (фини или на сач, по ваш вкус);
- 7-8 стръка праз лук;
- олио;
- бял пипер (може и черен);
- сол.
Начин на приготвяне на постна баница с праз
Почистете, измийте и нарежете на ситно праза. Сложете олио в тенджера и запържете праза, докато омекне. Прибавете сол и пипер на вкус. Оставете плънката да изстине напълно, за да не стане баницата клисава.
Разстелете една кора, намажете леко с олио и поставете равномерно, по цялата кора, от плънката (ако използвате фини кори слагайте по две). Навийте на руло кората, завъртете я като охлюв и я сложете в предварително намазана тавичка. Повторете същото с останалите кори, докато се напълни тавата.
Намажете леко с олио баницата и печете в предварително загрята, на 180 градуса фурна, до златисто. Насладете и се, докато е топла.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за постна баница с праз ви е харесала, вижте и другите ни предложения за боб с кисело зеле и постни пълнени чушки капия с ориз и гъби.
А, ако все още сте на тема постни храни, то вижте нашето предложение на веган шкембе чорба и пълнени патладжани с лук, орехи и магданоз.
За тези които не постят, предлагам рецепта за месен компонент увит в тесто или по-точно – Султан кебап! 🙂