Постна баница с праз – за ценители и любители

Постна баница с праз – едно вкусно изкушение. Ноември месец е, по пазарите у нас, можем да открием праз лук, чудесен за днешното ни предложение. Постната баница с праз е чудесна, както за зимните пости така и за трапезата на Бъдни вечер.

Постна баница с праз

Изключително лесна за приготвяне, с тази рецепта може да се справи и най-неопитната домакиня. Продуктите, които трябва да си набавите са праз и кори за баница, останалите съставки ги има във всяко домакинство. Запретнете ръкави и пригответе нашата постна баница с праз, с която да очаровате своите близки. А за хората, които спазват 40-дневните пости до Коледа, няма по-добро предложение за закуска от вкусна и топла, прясно изпечена баница без животински продукти.

Как се прави баница с праз лук

Лесно, лесно и пак лесно…:)

Необходими продукти за баницата

  • 1 пакет кори за баница (фини или на сач, по ваш вкус);
  • 7-8 стръка праз лук;
  • олио;
  • бял пипер (може и черен);
  • сол.

Начин на приготвяне на постна баница с праз

Почистете, измийте и нарежете на ситно праза. Сложете олио в тенджера и запържете праза, докато омекне. Прибавете сол и пипер на вкус. Оставете плънката да изстине напълно, за да не стане баницата клисава.

Разстелете една кора, намажете леко с олио и поставете равномерно, по цялата кора, от плънката (ако използвате фини кори слагайте по две). Навийте на руло кората, завъртете я като охлюв и я сложете в предварително намазана тавичка. Повторете същото с останалите кори, докато се напълни тавата.

Намажете леко с олио баницата и печете в предварително загрята, на 180 градуса фурна, до златисто. Насладете и се, докато е топла.

Да ви е сладко!

Ако нашата рецепта за постна баница с праз ви е харесала, вижте и другите ни предложения за боб с кисело зеле и постни пълнени чушки капия с ориз и гъби.

А, ако все още сте на тема постни храни, то вижте нашето предложение на веган шкембе чорба и пълнени патладжани с лук, орехи и магданоз.

За тези които не постят, предлагам рецепта за месен компонент увит в тесто или по-точно – Султан кебап! 🙂

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано