Постна картофена яхния

Постна картофена яхния е едно от най-популярните ястия в нашата кухня, особено през зимния сезон и в периодите на постите.

Тази постна манджа е лесна за приготвянето с изключителен вкус и  полезни хранителни вещества, което я прави предпочитан избор за постен обяд или постна вечеря.

Необходими продукти

  • 1 кг картофи /6-7 средно големи картофа/
  • 2 глави лук (и зелен лук за аромат по желание)
  • 1 с.л. червен пипер
  • 2 моркова
  • 1 ч.ч. домати или доматено пюре (около 150 мл)
  • 1-3 скилидки чесън
  • 1 с.л. брашно
  • 3 супени лъжици олио
  • магданоз, прясно нарязан, за поръсване
  • сол и черен пипер на вкус
  • 700-800 мл. вода или зеленчуков бульон

Постна картофена яхния

постна яхния от картофи

Обелете картофите и ги нарежете на едри кубчета, за да се сварят равномерно и да запазят форма в ястието. Нарежете лука и морковите на ситно. Ако използвате чесън, го наситнете или смачкайте.Ако използвате пресни домати, ги обелете и настържете.

Загрейте олиото в тенджера на среден огън. Добавете нарязания лук и го задушете докато стане прозрачен. След това добавете морковите и чесъна, като продължите да разбърквате още 2-3 минути.

Към запържените зеленчуци добавете картофите и ги запържете леко за 2-3 минути. Това ще помогне за по-добро усвояване на ароматите в ястието.

Добавете червения пипер и разбъркайте добре, за да не загори. След това налейте доматеното пюре или настърганите домати. Оставете сместа да къкри около 5 минути, за да се освободят ароматите.

Налейте водата или зеленчуковия бульон, добавете дафиновия лист и подправете със сол и черен пипер. Оставете яхнията да се вари на средно слаб огън, докато картофите омекнат (около 20-25 минути).

За по-вкусна картофена яхния

Ако искате яхнията да бъде по-гъста, в отделен съд запържете брашното с малко олио и вода до получаване на гладка каша. Добавете тази смес към яхнията, като я разбъркате добре.

Преди да свалите яхнията от котлона, опитайте и при нужда добавете още сол или черен пипер. Поръсете с нарязан пресен магданоз и оставете да почине за няколко минути, за да се смесят ароматите.

Бързи съвети 
Постната картофена яхния се сервира топла, като може да се комбинира с пресен хляб или домашно приготвени питки. За по-богат вкус може да добавите люта чушка като гарнитура.

Тази постна картофена яхния е типичен пример за българска домашна кухня, която съчетава семплота и вкус. Тя е идеална за зимния сезон, когато картофите са лесно достъпни, а горещото ястие е чудесен начин за сгряване.

Тази рецепта за картофена яхния е пример за това как с малко съставки и усилия можете да приготвите вкусно и здравословно ястие.

Виж още: 

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано