Необходими продукти
- 1 кг картофи /6-7 средно големи картофа/
- 2 глави лук (и зелен лук за аромат по желание)
- 1 с.л. червен пипер
- 2 моркова
- 1 ч.ч. домати или доматено пюре (около 150 мл)
- 1-3 скилидки чесън
- 1 с.л. брашно
- 3 супени лъжици олио
- магданоз, прясно нарязан, за поръсване
- сол и черен пипер на вкус
- 700-800 мл. вода или зеленчуков бульон
Постна картофена яхния
Обелете картофите и ги нарежете на едри кубчета, за да се сварят равномерно и да запазят форма в ястието. Нарежете лука и морковите на ситно. Ако използвате чесън, го наситнете или смачкайте.Ако използвате пресни домати, ги обелете и настържете.
Загрейте олиото в тенджера на среден огън. Добавете нарязания лук и го задушете докато стане прозрачен. След това добавете морковите и чесъна, като продължите да разбърквате още 2-3 минути.
Към запържените зеленчуци добавете картофите и ги запържете леко за 2-3 минути. Това ще помогне за по-добро усвояване на ароматите в ястието.
Добавете червения пипер и разбъркайте добре, за да не загори. След това налейте доматеното пюре или настърганите домати. Оставете сместа да къкри около 5 минути, за да се освободят ароматите.
Налейте водата или зеленчуковия бульон, добавете дафиновия лист и подправете със сол и черен пипер. Оставете яхнията да се вари на средно слаб огън, докато картофите омекнат (около 20-25 минути).
За по-вкусна картофена яхния
Ако искате яхнията да бъде по-гъста, в отделен съд запържете брашното с малко олио и вода до получаване на гладка каша. Добавете тази смес към яхнията, като я разбъркате добре.
Преди да свалите яхнията от котлона, опитайте и при нужда добавете още сол или черен пипер. Поръсете с нарязан пресен магданоз и оставете да почине за няколко минути, за да се смесят ароматите.
Бързи съвети
Постната картофена яхния се сервира топла, като може да се комбинира с пресен хляб или домашно приготвени питки. За по-богат вкус може да добавите люта чушка като гарнитура.
Тази постна картофена яхния е типичен пример за българска домашна кухня, която съчетава семплота и вкус. Тя е идеална за зимния сезон, когато картофите са лесно достъпни, а горещото ястие е чудесен начин за сгряване.
Тази рецепта за картофена яхния е пример за това как с малко съставки и усилия можете да приготвите вкусно и здравословно ястие.
Виж още: