Постна манджа със зеленчуцие традиционно за нашите ширини ястие, характерно за летните месеци, когато разполагаме със сезонни зеленчуци, но през зимата е също толкова удачно, по време на Коледните пости, стига да намерим по-горните.
Тази рецепта съчетава различни сезонни зеленчуци, приготвени по начин, който запазва техния вкус и текстура. Постната версия на това ястие е подходяща за хора, които спазват пост, или просто за тези, които предпочитат вегетарианска кухня.
Ето и какво ще ви бъде нужно, за да пртиготвите това ястие:
Необходими продукти:
- 3-4 средно големи патладжана;
- 2-3 червени чушки;
- 4-5 големи домата;
- 1 голяма глава лук;
- 2 моркова;
- 4-5 скилидки чесън;
- 1 тиквичка (по желание);
- 1/2 връзка пресен магданоз;
- сол и черен пипер на вкус;
- 1 ч.л. червен пипер;
- 1 ч.л. захар (за балансиране на киселината в доматите);
- oлио или зехтин (около 100 мл);
- по желание: пресен босилек, мащерка, риган / морков, карфиол
Рецепта за постна манджа
Патладжаните се нарязват на кръгчета или на кубчета (в зависимост от предпочитанията) и се осоляват. Те се оставят да престоят около 20-30 минути, за да се отдели горчивият сок. След това се изплакват под студена вода и се подсушават с кухненска хартия.
Може също да се запържат в малко олио, докато станат златисти, или да се изпекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 15-20 минути, докато омекнат. Изпичането ги прави по-здравословни, като се избягва допълнителната мазнина от пърженето.
Как да приготвите постна манджа
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в тенджера с предварително загрято олио. След като стане прозрачен, се добавя нарязаният на ситно чесън и се запържва за още 1-2 минути.
Нарежете червените чушки и морковите на малки кубчета. Добавете ги към лука и чесъна, като ги задушите за около 5-7 минути, докато омекнат. Чушките придават сладост, а морковите допълнителна текстура на ястието.
Доматите се обелват (ако използвате пресни домати), нарязват се на дребно и се добавят в тенджерата. Прибавете 1 ч.л. захар, за да неутрализирате киселинността на доматите. Подправете с червен пипер и сол на вкус. Доматеният сос се оставя да къкри на слаб огън за около 10-15 минути, докато се сгъсти и се абсорбират всички аромати.
Ако искате да добавите още зеленчуци, можете да нарежете една тиквичка на кубчета и да я добавите в тенджерата заедно с доматите. Тиквичките ще придадат допълнителна мекота и сладост на ястието.
Смесване на зеленчуците
Когато доматеният сос е готов, добавете в тенджерата предварително приготвените патладжани. Разбъркайте всичко добре и оставете манджата да се задушава на слаб огън за още 10-15 минути, за да се смесят всички аромати. Ако предпочитате, може да прехвърлите ястието в тавичка и да го запечете за 15-20 мин.
Малко преди сервиране, добавете нарязан пресен магданоз за свежест. Ако харесвате аромата на босилек, може също да добавите няколко листенца пресен босилек за още по-свеж и ароматен завършек.
Съвети за сервиране на постна манджа
Постното ястие се сервира топло, но е също така вкусна и на следващия ден, след като е престояла в хладилник. Може да я поднесете с пресен хляб или като гарнитура към други ястия. Тази манджа е чудесна и за веган меню, тъй като не съдържа животински продукти.
Варинати на постна манджа
С добавка на нахут: За по-богата на протеини версия на ястието, можете да добавите сварен или консервиран нахут към зеленчуковата смес.
С картофи: Ако искате да добавите повече обем и плътност на манджата, можете да включите и картофи, нарязани на кубчета.
Здравословни ползи
Патладжаните са богати на фибри и антиоксиданти, които подпомагат храносмилането и имунната система. Тази манджа е лека и същевременно засищаща, благодарение на съчетанието на различни зеленчуци. Липсата на животински продукти я прави подходяща и за хора, спазващи пост или веган диета.
Снимка: Adobe
Виж още: