Постна питка с мая за Бъдни вечер

Рецепта за постна питка с мая, подходяща за Бъдни вечер. Само с четири съставки,  които най-вероятно вече имате в кухнята си – брашно, вода, мая и сол, можете да направите питка, и то не каква да е, а чудесна питка за Бъдни вечер, за тези които желаят да изключват употребата на животински продукти, покрай коледните пости.

Има буквално безброй начини, по които да комбинирате тези четири съставки, за да направите малко по-различена питка всеки път, когато ви се наложи. От изискана питка с украса, до обикновен хляб, вариантите са много.

Постна питка с мая

Хляб или питка, направени само с тези четири съставки, често се нарича още ​​постна питка (хляб) и може да се направи само с тези 4 съставки, а направата й се практикува по целия свят. Тъй като в състава си има съвсем малко съставки, ролята на всяка от тях е решаваща.

Брашното осигурява основната структура, водата обединява всичко, маята добавя така желаната пухкавост, а солта добавя вкус и текстура. Разбирането на ролята на всяка съставка разкрива широк свят от възможности, за всяка от които може да прочетете подробно в тази статия.

Необходими продукти и съставки

  • 250 г пълнозърнесто брашно;
  • 250 г обикновено брашно;
  • 1 ч.л суха мая;
  • 1/2 чаена лъжичка сол;
  • 350 г хладка вода.

Начин на приготвяне на постна питка с мая

постна питка с мая

Сложете всички съставки в купа и разбийте. Използвайки прибор за тесто на ниска скорост, ако ползвате планетарен миксер и омесете съставките заедно в гладко и гъвкаво тесто.

Покрийте купата с кърпа и оставете да втаса поне за час. Тестото трябва да е увеличило значително обема си. Ако все още ви изглежда, че не е набъбнало достатъчно, може да го преместете на по-топло място, или го оставете да втасва малко повече.

Вземете тестото от купата и го надупчете. Оформете го в желаната от вас форма, като и оставете да втаса още веднъж.

Обърнете вашата питка с маят върху лист за печене и с помощта на остър нож издълбайте шарки подходящи за празника.

Печете в предварително загрята фурна на 210°C за 40 минути или по ваша преценка до пълно опичане. Би да се получи една чудесна постна питка с мая, която да сложите на трапезата на Бъдни вечер.

Успех!

Трудно е наистина да се обърка толкова лесна постна питка с мая. Истината е, че може да не е една от най-вкусните питки, спрямо тези с добавяно мляко, яйца и масло, но затова пък се прави лесно, бързо и почти с минимален шанс да объркате нещо при приготовлението й.

Въпреки че има безброй видове варианти за постни питки (някои добавят оцет, други пък алкохол към замесването на тестото, с което се цели да стане по-пухкава), в даден момент може да искате да добавите малко разнообразие.

Възможностите са безкрайни. От теста обогатени с добавянето на яйца, подходящи за коледна памук-погача, до такива с добавяне на млечни продукти или замесване на козуначено тесто, наистина има голяма свобода и съществуват разнообразие от рецепти.

Разгледайте и други рецепти за постни ястия, от които може да си изберете нещо за вечерта преди Коледа.

Още от категорията
2 коментари
  1. Спирка нямате!😅
    След по-малко от седмица отново питка за Бъдни вечер с мая! Пиша за пореден път. На Коледа може, да я предложите, но за Бъдни вечер не се ползва мая. Хлябът, т.е питката трябва да е безквасна!

  2. Уважаеми господине,
    Разбираме, че според писанията в Библията, хлябът трябва да е безквасен и да не бъде опорочен от маята, която е вид жив организъм. Но нека не се залъгваме, колко всъщност от всички Нас слагат постна храна на Бъдни вечер, а през останалите дни от годината не постят? Какъв е смисъла тогава? Да го правим го заради традицията или заради Рождество Христово, пречистването и въздържанието? Ние не желаем да налагаме вяра, привички или нещо друго, всеки е свободен сам да прави тези избори.
    Ще се радваме, ако прочетете статията ни от преди няколко дни. Желаем Ви всичко най-добро и весели празници! И все пак, сме подготвили статия за питка със сода, която ще публикуваме скоро 🙂
    Пости – пост телесен и пост духовен!

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...