Содена питка с газирана вода и бакпулвер е чудесно предложение опция за бързо и лесно приготвяне на вкусна домашна питка. Съчетавайки прости съставки, тази рецепта обещава да ви поднесе ароматен и мек хляб, който е много подходящ за трапезата на Бъдни вечер или другите дни на пости.
Содена питка с газирана вода
Необходимите съставки за питка с газирана вода и сода както подсказва името включват още няколко основни продукта, които най-вероятно вече имате.
Необходими продукти за питката със сода
- 450-500 г брашно;
- 300 мл. газирана вода или колкото поеме брашното;
- 10 гр. бакпулвер;
- 1 ч. л. сол;
- 1 ч. л. захар;
- 20 мл. олио.
Как се прави содена питка с бакпулвер и сода
В голяма купа смесете брашното, солта, захарта и бакпулвера и направете кладенче. Наливайте по малко от газираната вода в дупката и бавно замесвайте, като долеете и олиото на части.
Объркайте всичко добре и месете, докато получите тесто с плътна консистенция. Преместете тестото на плота, по който предварително разпръснете с ръка малко брашно за да не лепне тестото и месете още за около 5 минутки, докато получите еластично тесто и гладко на допир.
Следва да оставите тестото настрана за около 30 минути, през което време загрявате фурната на 180 градуса. В подходяща тава слагате лист хартия за печене и премествате тестото, като му придавате форма по ваш вкус. Печете за 35-40 минути, или докато питката придобие златист цвят. Вашата содена питка с газирана вода и бакпулвер, би трябвало да е вече готова за консумация след охлаждане.
Тази рецепта не включва оцет, но ако желаете може да прибавите 1 с.л. за да надигне тестото ви малко повече и да получите по-пухкава текстура.
Прегледайте и другите ни предложения за домашна содена питка по-долу.
Основни съставки за питка за Бъдни вечер
Содена питка с кисело мляко и яйца
Постни ястия, подходящи за трапезата на бъдни вечер
Ирландска содена питка с кисело мляко и яйца