Постни зелеви сарми с боб и ориз – чудесно безмесно ястие, идеално за наближаващите коледни и новогодишни празници. Ако се придържате към традициите, и ви се хапват зелеви постни сарми, то това е една подходяща рецепта за целта.
Постни зелеви сарми с боб и ориз
Зелеви листа могат да се завият с каквато плънка ви дойде наум. Има толкова много вариант за експериментиране, че няма да му дойде края, но едно от класическите предложения за постите е плънка от боб и ориз увита в зелеви или лозови листа.
Продукти за зелевите сарми
- 250 гр. стар фасул;
- 150 мл. олио;
- 700 гр. листа от кисело зеле;
- 150 гр. лук;
- 25 гр. ориз;
- сол;
- чубрица;
- червен пипер.
Как се правят постни зелеви сарми
Сварете фасула и го прецедете, като запазите водата, в която е врял. От киселото зеле отделете големи, здрави листа. Загрейте мазнината и прибавете ситно нарязания лук и го запържете за кратко. Към него прибавете ориза и сварения боб и отново запържете за 2-3 минути. Добавете червен пипер, чубрица и сол на вкус. Разбъркайте добре и свалете плънката от котлона.
Направете сармите с големина, каквато желаете. Готовите сарми подредете в подходяща тавичка или тенджера, като на дъното сложите няколко цели зелеви листа. Oтгоре наредете сармите и отново покрийте със цели зелеви листа. Притиснете с чиния и залейте със водата, в която е врял фасулът и зелева чорба.
Варете на тих огън или печете в умерена фурна, до готовност на ориза, като внимавате на не преварите сармите. По желание поднесете топли, със запръжка от червен пипер и кисело мляко или по ваш избор.
Успех!
Ако нашата рецепта за сарми от кисело зеле със зрял фасул ви е харесала, вижте и другите ни предложения за сушени пълнени чушки с боб и боб с кисело зеле.