НачалоРецептиПостни ястияПостни зелеви сарми с...

Постни зелеви сарми с боб и ориз

Постни зелеви сарми с боб и ориз – чудесно безмесно ястие, идеално за наближаващите коледни и новогодишни празници. Ако се придържате към традициите, и ви се хапват зелеви постни сарми, то това е една подходяща рецепта за целта.

Постни зелеви сарми с боб и ориз

Зелеви листа могат да се завият с каквато плънка ви дойде наум. Има толкова много вариант за експериментиране, че няма да му дойде края, но едно от класическите предложения за постите е плънка от боб и ориз увита в зелеви или лозови листа.

Продукти за зелевите сарми

  • 250 гр. стар фасул;
  • 150 мл. олио;
  • 700 гр. листа от кисело зеле;
  • 150 гр. лук;
  • 25 гр. ориз;
  • сол;
  • чубрица;
  • червен пипер.

Как се правят постни зелеви сарми

Сварете фасула и го прецедете, като запазите водата, в която е врял. От киселото зеле отделете големи, здрави листа. Загрейте мазнината и прибавете ситно нарязания лук и го запържете за кратко. Към него прибавете ориза и сварения боб и отново запържете за 2-3 минути. Добавете червен пипер, чубрица и сол на вкус. Разбъркайте добре и свалете плънката от котлона.

Направете сармите с големина, каквато желаете. Готовите сарми подредете в подходяща тавичка или тенджера, като на дъното сложите няколко цели зелеви листа. Oтгоре наредете сармите и отново покрийте със цели зелеви листа. Притиснете  с чиния и залейте със водата, в която е врял фасулът и зелева чорба.

Варете на тих огън или печете в умерена фурна, до готовност на ориза, като внимавате на не преварите сармите. По желание поднесете топли, със запръжка от червен пипер и кисело мляко или по ваш избор.

Успех!

Ако нашата рецепта за сарми от кисело зеле със зрял фасул ви е харесала, вижте и другите ни предложения за сушени пълнени чушки с боб и боб с кисело зеле.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...