Постни зелеви сарми

Постни зелеви сарми са класическо ястие в българската кухня, което често присъства на трапезата по време на пости или специални семейни събирания.

Те са идеално съчетание от кисело зеле, ориз и ароматни подправки, което прави това ястие не само вкусно, но и изключително здравословно.

Подходящо е за вегетарианци, вегани или хора, които просто искат да се насладят на леко, но засищащо ястие.

Необходими продукти:

  • 1 средно голяма кисела зелка;
  • 1 чаша ориз (около 200 гr);
  • 1 голяма глава лук;
  • 2 моркова;
  • 1/2 чаша олио;
  • 1 супена лъжица червен пипер;
  • 1 супена лъжица чубрица;
  • 1 чаена лъжичка черен пипер;
  • 1 чаена лъжичка сух джоджен;
  • 1-2 дафинови листа;
  • Сол на вкус;
  • 2-3 чаши вода или зеленчуков бульон.

Как да приготвим постни зелеви сарми

Първата стъпка в приготвянето на зелевите сарми е внимателното отделяне на зелевите листа от киселата зелка. Трябва да сте сигурни, че листата са меки и гъвкави, за да могат лесно да се навиват. Ако зелето е прекалено кисело или солено, може да го изплакнете с вода.

Отрежете дебелите жилки в средата на всеки зелев лист. Това ще улесни навиването на сармите и ще ги направи по-апетитни на вид. Нарязаните жилки могат да се използват като основа в тенджерата, за да не залепнат сармите по време на готвене.

Приготвяне на плънката

Запържване на лука и морковите: Нарежете лука на ситно и настържете морковите. Запържете лука в половината от олиото на умерен огън, докато стане прозрачен и мек. Добавете настърганите моркови и ги гответе заедно с лука, докато омекнат.

Добавяне на ориза: След като лукът и морковите са добре омекнали, добавете ориза в тигана и го запържете леко, докато стане стъклен. Това ще предотврати слепването на ориза при готвене.

Подправки и аромати: Добавете червения пипер, чубрицата, джоджена и черния пипер към сместа, като ги разбъркате добре с ориза. Тези подправки ще придадат на плънката традиционен български вкус и аромат.

Наливане на вода: Налейте 1 чаша топла вода или зеленчуков бульон и оставете плънката да се задуши, докато оризът започне да абсорбира течността. Плънката не трябва да бъде напълно готова, защото оризът ще се досготви по-късно в сармите.

Навиване на постни зелеви сарми

  1. Поставяне на плънката: Вземете един зелев лист и поставете 1-2 супени лъжици от плънката в средата. Завийте сармата, като сгънете страничните краища към центъра и след това навийте на руло.
  2. Подреждане в тенджера: На дъното на тенджерата наредете нарязаните жилки от зелето или цели листа, за да предотвратите залепването на сармите. Подредете сармите плътно една до друга на няколко реда.

Готвене на сармите

  1. Заливане с вода: След като сте подредили всички сарми в тенджерата, добавете 2-3 дафинови листа за аромат. Залейте с топла вода или зеленчуков бульон, така че течността да покрие сармите.
  2. Готвене на слаб огън: Поставете тенджерата на умерен огън и оставете сармите да се готвят на бавен огън за около 1.5-2 часа. За предпочитане е да покриете тенджерата с капак, за да задържите влагата.
  3. Запичане (по желание): Ако желаете, можете да прехвърлите сармите в тава и да ги запечете за около 20 минути във фурната на 180°C. Това ще придаде лека златиста коричка на сармите и ще подобри текстурата им.

Сервиране:

Постните зелеви сарми могат да се сервират топли или студени, в зависимост от предпочитанията ви. Обикновено те се поднасят с парче хляб и допълнително зехтин или люта чушка за повече пикантност. Възможно е да добавите кисело мляко, ако не спазвате строги пости.

Полезни съвети за постни зелеви сарми:

  1. Зелето: Ако зелето ви е твърде кисело или солено, можете да го накиснете във вода за няколко часа преди приготвяне.
  2. Добавяне на сушени плодове: За разнообразие можете да добавите към плънката сушени сливи или стафиди, които ще придадат сладък вкус и ще балансират киселината на зелето.
  3. Замразяване: Постните сарми са подходящи за замразяване. Можете да приготвите по-голямо количество и да ги замразите за по-късно.

Постните зелеви сарми са класическо и вкусно ястие, което носи традициите на българската кухня. Приготвени с обич и внимание, те са идеални за семейна трапеза, особено по време на постите. Богати на аромати и хранителни вещества, сармите са перфектният пример за българското умение да съчетава прости съставки в изключителни ястия.

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано