Необходими продукти:
- 1 средно голяма кисела зелка;
- 1 чаша ориз (около 200 гr);
- 1 голяма глава лук;
- 2 моркова;
- 1/2 чаша олио;
- 1 супена лъжица червен пипер;
- 1 супена лъжица чубрица;
- 1 чаена лъжичка черен пипер;
- 1 чаена лъжичка сух джоджен;
- 1-2 дафинови листа;
- Сол на вкус;
- 2-3 чаши вода или зеленчуков бульон.
Как да приготвим постни зелеви сарми
Първата стъпка в приготвянето на зелевите сарми е внимателното отделяне на зелевите листа от киселата зелка. Трябва да сте сигурни, че листата са меки и гъвкави, за да могат лесно да се навиват. Ако зелето е прекалено кисело или солено, може да го изплакнете с вода.
Отрежете дебелите жилки в средата на всеки зелев лист. Това ще улесни навиването на сармите и ще ги направи по-апетитни на вид. Нарязаните жилки могат да се използват като основа в тенджерата, за да не залепнат сармите по време на готвене.
Приготвяне на плънката
Запържване на лука и морковите: Нарежете лука на ситно и настържете морковите. Запържете лука в половината от олиото на умерен огън, докато стане прозрачен и мек. Добавете настърганите моркови и ги гответе заедно с лука, докато омекнат.
Добавяне на ориза: След като лукът и морковите са добре омекнали, добавете ориза в тигана и го запържете леко, докато стане стъклен. Това ще предотврати слепването на ориза при готвене.
Подправки и аромати: Добавете червения пипер, чубрицата, джоджена и черния пипер към сместа, като ги разбъркате добре с ориза. Тези подправки ще придадат на плънката традиционен български вкус и аромат.
Наливане на вода: Налейте 1 чаша топла вода или зеленчуков бульон и оставете плънката да се задуши, докато оризът започне да абсорбира течността. Плънката не трябва да бъде напълно готова, защото оризът ще се досготви по-късно в сармите.
Навиване на постни зелеви сарми
- Поставяне на плънката: Вземете един зелев лист и поставете 1-2 супени лъжици от плънката в средата. Завийте сармата, като сгънете страничните краища към центъра и след това навийте на руло.
- Подреждане в тенджера: На дъното на тенджерата наредете нарязаните жилки от зелето или цели листа, за да предотвратите залепването на сармите. Подредете сармите плътно една до друга на няколко реда.
Готвене на сармите
- Заливане с вода: След като сте подредили всички сарми в тенджерата, добавете 2-3 дафинови листа за аромат. Залейте с топла вода или зеленчуков бульон, така че течността да покрие сармите.
- Готвене на слаб огън: Поставете тенджерата на умерен огън и оставете сармите да се готвят на бавен огън за около 1.5-2 часа. За предпочитане е да покриете тенджерата с капак, за да задържите влагата.
- Запичане (по желание): Ако желаете, можете да прехвърлите сармите в тава и да ги запечете за около 20 минути във фурната на 180°C. Това ще придаде лека златиста коричка на сармите и ще подобри текстурата им.
Сервиране:
Постните зелеви сарми могат да се сервират топли или студени, в зависимост от предпочитанията ви. Обикновено те се поднасят с парче хляб и допълнително зехтин или люта чушка за повече пикантност. Възможно е да добавите кисело мляко, ако не спазвате строги пости.
Полезни съвети за постни зелеви сарми:
- Зелето: Ако зелето ви е твърде кисело или солено, можете да го накиснете във вода за няколко часа преди приготвяне.
- Добавяне на сушени плодове: За разнообразие можете да добавите към плънката сушени сливи или стафиди, които ще придадат сладък вкус и ще балансират киселината на зелето.
- Замразяване: Постните сарми са подходящи за замразяване. Можете да приготвите по-голямо количество и да ги замразите за по-късно.
Постните зелеви сарми са класическо и вкусно ястие, което носи традициите на българската кухня. Приготвени с обич и внимание, те са идеални за семейна трапеза, особено по време на постите. Богати на аромати и хранителни вещества, сармите са перфектният пример за българското умение да съчетава прости съставки в изключителни ястия.