Кулинарно предложение за вариант на постни лозови сарми. Вкусни и ароматни, тези сарми са предпочитани от много хора пред оригинала им с кисело зеле. Лесни за приготвяне, а при това и бюджетно изпълнение. С течение на времето, ее са се превърнали в неизменна част от трапезата на Бъдни вечер.
Рецепта за постни лозови сарми
Днес сме подготвили една изпитана рецепта, но винаги може да добавите и някоя любима ваша съставка или да замените друга, която не ви допада в описаните продукти по-долу. А ето и нашата рецепта за постни лозови сарми, подходящи за дните на постите.
Продукти и подправки за сарми от лозови листа
- 200 гр. лозови листа;
- 200 гр. лук;
- 125 мл. олио;
- 200 гр. ориз;
- 300 гр. домати (20гр. доматено пюре);
- 150 гр. кисело мляко;
- сол;
- черен пипер;
- червен пипер;
- магданоз, копър или джоджен.
Как се правят постни лозови сарми
Ако използвате пресни лозови листа ги измийте добре, попарете ги в кипяща вода и ги оставете да престоят така 5-10 минути, в зависимост от това дали са млади или по стари. Ако използвате консервирани листа предварително ги накиснете и измийте в топла вода няколко пъти.
Загрейте олиото и запържете нарязаният на ситно лук, към него прибавете ориза и пържете, докато стане прозрачен. Прибавете доматите и подправките.
Плънката се слага в основата на лозовия лист откъм дръжката. Краищата на листа се похлупват върху плънката и след това се завива на руло.
Сармите се нареждат в плитка тенджера или тава, върху чието дъно сте сложили няколко цели лозови листа, притискат се с чиния и се налива малко вода (един пръст). Готвят се до готовност на ориза. Може да поднесете топли с кисело мляко и запръжка от червен пипер, да гарнирате по ваш вкус или просто да ги хапнете в натуралния им вид.
Да ви е сладко!
Разгледайте и другите ни предложения за постни сарми със зелеви листа и постни пълнени чушки капия.