Всяко ястие носи своята символика от здравето, представено чрез чесъна и орехите, до плодородието, олицетворено от боба, лещата и житото.
Рецепта за постни лозови сарми с ориз
Сред тези ястия лозовите сарми с ориз заемат специално място. Те съчетават леснотата на постната кухня с невероятен вкус и аромат. Традиционното им приготвяне включва внимателно подбрани подправки и естествени съставки, които превръщат това ястие в истинска наслада за сетивата.
Освен че са вкусни, лозовите сарми са лесни за приготвяне и могат да се адаптират спрямо предпочитанията на домакините.
Необходими продукти:
- 40–50 лозови листа (свежи или консервирани)
- 1 ч.ч. ориз
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 1/2 ч.ч. доматено пюре
- 1/2 ч.ч. зехтин или олио
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сух джоджен
- 1 ч.л. сух копър
- Сол и черен пипер на вкус
- 2 ч.ч. топла вода
Как се правят вкусни постни лозови сарми с ориз
Ако използвате консервирани лозови листа, ги изплакнете добре под течаща вода, за да премахнете излишната сол. Ако листата са пресни, попарете ги за 2–3 минути в гореща вода, за да омекнат и станат лесни за навиване.
Нарежете лука и морковите на ситно и ги задушете в половината от зехтина (или олиото), докато омекнат. Добавете ориза и го запържете леко, докато стане прозрачен. Прибавете доматеното пюре, червения пипер, джоджена, копъра, солта и черния пипер. Налейте 1/2 чаша топла вода и оставете ориза да поеме течността, като го разбърквате периодично.
Вземете лозов лист, поставете в средата му около 1 ч.л. от плънката и внимателно завийте на сарма, като подвивате краищата, за да не изтече пълнежът. Продължете, докато използвате всички листа и плънка.
На дъното на широка тенджера подредете няколко лозови листа, за да предотвратите залепване. Подредете сармите плътно една до друга, като ги подреждате на слоеве. Полейте ги с останалия зехтин и 2 чаши топла вода. Покрийте с чиния, за да ги притиснете, и ги варете на слаб огън около 40–50 минути.
Постни лозови сарми с ориз могат да се поднесат топли или студени, в зависимост от предпочитанията. Често се сервират с гарнитура от хляб и свежа салата.
Лозовите сарми с ориз не са поредното ястие, а тяхното присъствие на трапезата добавя уют и празнично настроение. Леките и ароматни съставки на сармите ги правят подходящи както за тези от вас които постят, така и за всички, които обичат класическите вкусове.
Приготвянето на постни сарми е прекрасен начин да покажем уважение към обичаите, като в същото време запазваме вкусовете, които събират семейството около трапезата. Те са доказателство, че дори в семплотата на постната кухня се крие изящество, което дава смисъл на празничния ден.
снимка: Adobe
Виж още: