Постни лозови сарми с ориз

Ястието постни лозови сарми с ориз е семпло, но вкусно и лесно за приготвяне, а Бъдни вечер е един от най-важните празници в не само в България.

Този свят ден е посветен на семейството, смирението и уважението към християнските ценности.

На трапезата на Бъдни вечер задължително присъстват постни ястия, като обичаят повелява броят им да бъде нечетен, най-често седем, девет или дванадесет.

Всяко ястие носи своята символика от здравето, представено чрез чесъна и орехите, до плодородието, олицетворено от боба, лещата и житото.

Рецепта за постни лозови сарми с ориз

Сред тези ястия лозовите сарми с ориз заемат специално място. Те съчетават леснотата на постната кухня с невероятен вкус и аромат. Традиционното им приготвяне включва внимателно подбрани подправки и естествени съставки, които превръщат това ястие в истинска наслада за сетивата.

Освен че са вкусни, лозовите сарми са лесни за приготвяне и могат да се адаптират спрямо предпочитанията на домакините.

Необходими продукти:

  • 40–50 лозови листа (свежи или консервирани)
  • 1 ч.ч. ориз
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 1/2 ч.ч. доматено пюре
  • 1/2 ч.ч. зехтин или олио
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сух джоджен
  • 1 ч.л. сух копър
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 ч.ч. топла вода

Как се правят вкусни постни лозови сарми с ориз

Ако използвате консервирани лозови листа, ги изплакнете добре под течаща вода, за да премахнете излишната сол. Ако листата са пресни, попарете ги за 2–3 минути в гореща вода, за да омекнат и станат лесни за навиване.

Нарежете лука и морковите на ситно и ги задушете в половината от зехтина (или олиото), докато омекнат. Добавете ориза и го запържете леко, докато стане прозрачен. Прибавете доматеното пюре, червения пипер, джоджена, копъра, солта и черния пипер. Налейте 1/2 чаша топла вода и оставете ориза да поеме течността, като го разбърквате периодично.

Вземете лозов лист, поставете в средата му около 1 ч.л. от плънката и внимателно завийте на сарма, като подвивате краищата, за да не изтече пълнежът. Продължете, докато използвате всички листа и плънка.

На дъното на широка тенджера подредете няколко лозови листа, за да предотвратите залепване. Подредете сармите плътно една до друга, като ги подреждате на слоеве. Полейте ги с останалия зехтин и 2 чаши топла вода. Покрийте с чиния, за да ги притиснете, и ги варете на слаб огън около 40–50 минути.

Постни лозови сарми с ориз могат да се поднесат топли или студени, в зависимост от предпочитанията. Често се сервират с гарнитура от хляб и свежа салата.

Лозовите сарми с ориз не са поредното ястие, а тяхното присъствие на трапезата добавя уют и празнично настроение. Леките и ароматни съставки на сармите ги правят подходящи както за тези от вас които постят, така и за всички, които обичат класическите вкусове.

Приготвянето на постни сарми е прекрасен начин да покажем уважение към обичаите, като в същото време запазваме вкусовете, които събират семейството около трапезата. Те са доказателство, че дори в семплотата на постната кухня се крие изящество, което дава смисъл на празничния ден.

снимка: Adobe

Виж още:

Препоръчано