НачалоРецептиПостни ястияПостни лозови сарми с...

Постни лозови сарми с плънка – постни, но вкусни

Постни лозови сарми – една вкусотия, която не бива да пропускате да сготвите. Тези сарми стават изключително вкусни и най хубавото е, че може да експериментирате с плънката. Може да пробвате с всякакви зеленчуци, които ви допадат, и така ще имате различни ястия, всеки път.

Постни лозови сарми

Днес ще ви предложим една изпитана рецепта за сарми от лозови листа, чийто резултат е страхотен. Пробвайте ги и вие и ви гарантираме, че няма да съжалявате.

Необходими продукти за лозовите сарми

  • 200 гр. лозови листа;
  • 200 гр. гъби;
  • 125 гр. ориз;
  • 1 средно голям морков;
  • 1 глава лък;
  • 1 ч.л. червен пипер (равна);
  • джоджен;
  • черен пипер;
  • сол;
  • олио.

Плънка за постни лозови сарми

Всички зеленчуци се измиват, подсушават и нарязват на ситно. В подходяща тенджера се слага олио и лука се запържва за 5 минути. Прибавят се морковите и отново се запържват за 4-5 мин., слагат се и гъбите и пържите още 7-9 мин.

След това прибавяте и ориза и пържите, докато стане прозрачен. Добавяте малко вода, сол и джоджена. Варите ориза, докато леко започне да омеква. Ако има нужда от още вода добавяте, слагате и черния пипер.

Завиване на постните лозови сарми

Пресните лозови листа се измиват и се попарват в кипяща вода за 5-10 мин., в зависимост от това, дали са млади или по-стари. Ако се употребяват консервирани листа, предварително се накисват и измиват, няколко пъти, в топла вода.

Взимате едно листо, слагате от плънката с подходяща лъжичка, прегъвате първо от ляво и от дясно лозовото листо и след това завивате напред, като пристягате добре, за да не се разпаднат при варенето сармите.

На дъното на съда, в който ще ги готвите се нареждат лозови листа, подреждате плътно една до друга сармите, и отгоре, отново покривате с лозови листа. Поливат се с вода и се притискат с чиния. Готвите на умерен огън до готовност. Може да се изпекат и във фурната.

Готовите постни лозови сарми може да поднесете с чеснов сос.

Да ви е сладко!

Ако нашата рецепта за сарми от лозови листа ви е харесала, вижте и другите ни предложения за яйца с карфиол и пости пълнени чушки капия с ориз и гъби.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...