Постни лозови сарми – една вкусотия, която не бива да пропускате да сготвите. Тези сарми стават изключително вкусни и най хубавото е, че може да експериментирате с плънката. Може да пробвате с всякакви зеленчуци, които ви допадат, и така ще имате различни ястия, всеки път.
Постни лозови сарми
Днес ще ви предложим една изпитана рецепта за сарми от лозови листа, чийто резултат е страхотен. Пробвайте ги и вие и ви гарантираме, че няма да съжалявате.
Необходими продукти за лозовите сарми
- 200 гр. лозови листа;
- 200 гр. гъби;
- 125 гр. ориз;
- 1 средно голям морков;
- 1 глава лък;
- 1 ч.л. червен пипер (равна);
- джоджен;
- черен пипер;
- сол;
- олио.
Плънка за постни лозови сарми
Всички зеленчуци се измиват, подсушават и нарязват на ситно. В подходяща тенджера се слага олио и лука се запържва за 5 минути. Прибавят се морковите и отново се запържват за 4-5 мин., слагат се и гъбите и пържите още 7-9 мин.
След това прибавяте и ориза и пържите, докато стане прозрачен. Добавяте малко вода, сол и джоджена. Варите ориза, докато леко започне да омеква. Ако има нужда от още вода добавяте, слагате и черния пипер.
Завиване на постните лозови сарми
Пресните лозови листа се измиват и се попарват в кипяща вода за 5-10 мин., в зависимост от това, дали са млади или по-стари. Ако се употребяват консервирани листа, предварително се накисват и измиват, няколко пъти, в топла вода.
Взимате едно листо, слагате от плънката с подходяща лъжичка, прегъвате първо от ляво и от дясно лозовото листо и след това завивате напред, като пристягате добре, за да не се разпаднат при варенето сармите.
На дъното на съда, в който ще ги готвите се нареждат лозови листа, подреждате плътно една до друга сармите, и отгоре, отново покривате с лозови листа. Поливат се с вода и се притискат с чиния. Готвите на умерен огън до готовност. Може да се изпекат и във фурната.
Готовите постни лозови сарми може да поднесете с чеснов сос.
Да ви е сладко!
Ако нашата рецепта за сарми от лозови листа ви е харесала, вижте и другите ни предложения за яйца с карфиол и пости пълнени чушки капия с ориз и гъби.