Рецептата, която ще Ви предложим денс е традиционен начин за приготвяне на постни лозови сарми с ориз, завити в лозови листа, с подправки и леки зеленчуци.
Ако погледнем от хумористичната страна на ястието, едва ли някой ще иска да приготви сарми от лозови листа, когато и да е било, но разбира се това ще бъде евентуално вследствие от шеговитата фраза:
„Здравей, лозов лист с кайма и ориз.
– А си ме увил, а съм те затрил/пребил“.
Тук става въпрос за човек, чийто прякора бил „сърма„, което ознчачава в буквален смисъл бримка (на нишка), но шеговития му приятел, явно не издържал на напиращото в съзнанието му съчетание на рими и се пошегувал 🙂
Както и да е, явно истината за уникалните и вкусни лозови сарми се кре между фолклора и кулинарията. Ето и от нас, един прочит за този вид сарми.
Рецепта за постни лозови сарми
Необходими продукти:
- 50-60 лозови листа (пресни или консервирани, сътветно за толкова сарми);
- 1 чаена чаша ориз;
- 1 глава лук;
- 2 моркова;
- 1 домат (или няколко супени лъжици доматено пюре);
- половин ч.ч. чаша олио;
- 1 супена лъжица червен пипер (равна);
- 1 супена лъжица джоджен;
- 1 чаена лъжичка черен пипер;
- 2-3 чаши вода или зеленчуков бульон и сол на вкус
Начин на приготвяне
За да приговите качествени постни сърми вземете пресни лозови листа, които първо бланширайте в кипяща вода за около 1-2 минути, докато омекнат и станат гъвкави. След това ги изцедете добре.
В случай, че имате лозови листа от консерва ги изплакнете добре с вода да се отцеди всичко от тях и да премахнете солта, след което ги оставете да се отцедят.
За плънката:
Нарежете лука на ситно и настържете морковите. В загрято олио запържете лука до омекване, след което добавете настърганите моркови и ги гответе още няколко минути.
Към омекналия лук и моркови добавете ориза и го запържете за кратко, докато стане прозрачен, което ще помогне на оризът да не слепва по време на готвене, идеалната пълнка за постни малки „бомбички“.
Настържете домата (или доматено пюре) и го добавете към сместа. Разбъркайте добре и оставете да се задушава за няколко минути.
Добавете червения пипер, чубрицата, джоджена, черния пипер и солта. Разбъркайте всичко и налейте около 1 чаша топла вода или зеленчуков бульон. Оставете сместа да ври, докато оризът абсорбира течността, но не трябва да е напълно готов, тъй като ще се доготви в лозовите листа.
Вземете един лозов лист и поставете 1 супена лъжица от плънката в средата. Завийте я, като първо сгънете страничните краища към центъра, а след това навийте листа на руло.
На дъното на тенджера наредете няколко лозови листа и подредете сармите плътно една до друга, докато свършат. Накрая похупете с чиния.
Готвене на сармите:
След като сте наредили сармите в тенджерата, ги залейте с вода или зеленчуков бульон, така че течността да ги покрива.
Покрийте тенджерата с капак и ги оставете да къкрят на слаб огън за около 1-2 часа. Готвенето на бавен огън е важно, тъй като сармите стават по-меки и сочни.
Идеалното решение след тяхното сготвяне е, да ги прехвърлите в тава и да ги запечете във фурната.
***
Постните лозови сарми могат да се сервират и топли и студени. По обичай, се поднасят с кисело мляко, което придава свежест и допълва киселинността на лозовите листа. Също така, можете да ги сервирате с резенчета лимон, които ще подчертаят вкуса на ястието.
Тънкости и тайни за постни лозови сарми
Ако използвате пресни лозови листа, задължително се уверете, че са млади и крехки, защото старите листа могат да бъдат тдоста упорити и жилаеи на хапване.
Използвайте бял дългозърнест ориз, по възможност който се готви равномерно и абсорбира добре водата. Можете да опитате и с кафяв ориз, но времето за готвене ще бъде по-дълго и някак си не се получават същите вкусни постни сарми от лозови листа.
Виж още: