Пълнени сушени чушки с боб и праз – страхотно вкусно ястие, без което не можем на Бъдни вечер. Едно от ястията, които се приготвя на този светъл празник, са именно пълнените сушени чушки.
Тяхната плънка може да е доста разнообразна, в зависимост в кой край на страната се намирате. Тя може да бъде от ориз и гъби, от булгур, леща, праз и много други, но днес сме ви приготвили рецепта за чушки с плънка от боб.
Пълнени сушени чушки с боб
Ако, все още не сте ги приготвяли или опитвали по този начин, ви съветваме да пробвате и ви гарантираме, че ще останете приятно изненадани от страхотния вкус, на това ястие.
И въпреки че са само със зеленчукова плънка, тези пълнени сухи чушки, стават изключително вкусни. А сега запретнете ръкави и направете най-вкусните постни пълнени чушки с боб и праз.Ето и нашата рецепта!
Необходими продукти за пълнени сухи чушки
Рецептата е за 4-5 сушени чушки, но вие може пропорционално да увеличите пропорциите на плънката за повече порции.
- 4-5 червени сушени чушки:
- 300 гр. сварен бял боб;
- 50 гр. праз;
- 50 гр. доматена салца;
- 3-4 с.л олио;
- магданоз;
- джоджен;
- сол.
Ето как да се правят пълнени сушени чушки с боб
Накиснете чушките в гореща вода за 25-30 минути. Междувременно запържете боба, който предварително е добре сварен в мазнината. Прибавете към него нарязаният на ситно праз, доматената салца, нарязаните на ситно магданоз, джоджен и солта.
С така готовата плънка за сушените чушки, може да пристъпите към пълнене, но се уверете че сухите чуки са напълно омекнали и готови за това.
Напълнете чушките с готовата плънка и ги наредете в намазана тавичка. Сложете във фурната и изпечете на 180 градуса за около 15 – 20 минути. Поднесете ястието топло.
Успех!
Ако тази рецепта за пълнени сушени чушки с боб и праз ви е харесала, вижте и другите ни предложения за боб с кисело зеле.
А след Бъдни вечер, може да пробвате и тази сполучлива рецепта за пълнени чушки с кайма и ориз.