Постни пълнени чушки

Постни пълнени чушки, класическо наше ястие, което намира своето място на трапезата за Бъдни вечер и в ежедневното меню през зимата.

То съчетава в себе си автентичен вкус, простота  на изпълнение и символика, като обединяват богатството на нашата кухня и традиции.

На Бъдни вечер, когато се сервират само постни ястия, пълнените чушки заемат специално място.

Тази вечер е не само време за празнуване, но и за размисъл, благодарност, смирение  и семеен уют.

Червените сушени чушки, пълни с ароматна плънка от ориз, зеленчуци, подправки и понякога ядки или сушени плодове, са вкусно и засищащо ястие, което може да бъде приготвено в различни вариации. Именно тяхната универсалност прави това обичано ястие, подходящо както за празници, така и за делници.

Необходими продукти:

  • 10-12 сушени червени чушки
  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 голяма глава лук
  • 1 морков
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. джоджен
  • 3-4 с.л. олио
  • 2 ч.ч. топла вода
  • сол и черен пипер на вкус

Как се правят постни пълнени чушки

Накиснете сушените чушки в топла вода за около 30 минути, докато омекнат. След това ги изплакнете и внимателно отстранете семките.

В тиган загрейте олиото и задушете ситно нарязания лук, чесън и настъргания морков. Добавете ориза и разбъркайте, докато стане стъклен. Поръсете с червен пипер и добавете 1 ч.ч. топла вода. Подправете с джоджен, сол и черен пипер. Гответе, докато оризът поеме течността.

С помощта на лъжица напълнете всяка чушка с приготвената плънка, без да я натъпквате, за да има място за разширяването на ориза при готвене.

Подредете чушките в тава или тенджера. Залейте с 1 ч.ч. топла вода и малко олио. Ако използвате тава, покрийте с алуминиево фолио. Печете във фурна на 180 градуса за около 40-50 минути или варете на слаб огън, докато чушките омекнат напълно.

Нека приготвим вкусни гозби за този светъл християнски празник!

Ето и някои интересни вариации на постни пълнени чушки, които може да пробвате:

Пълнени чушки с булгур и зеленчуци
Булгурът е отлична алтернатива на ориза и добавя лек ядков вкус. За плънката може да се използват ситно нарязани тиквички, домати и гъби, които допълват ястието с богат вкус и текстура.

Пълнени чушки със сушени плодове и орехи
Добавянето на нарязани сушени сливи, кайсии или стафиди, комбинирани с орехи, придава на пълнените чушки сладко-солен вкус, който е подходящ за празнична вечеря.

Чушки с киноа и спанак
Киноата е модерна и здравословна съставка, която може да замени ориза. Комбинирайте я с пресен или замразен спанак и подправете с малко индийско орехче за уникален вкус.

Чушки с леща
Лещата е чудесна опция за пълнеж, особено в комбинация с доматено пюре и подправки като кимион и кориандър.

Яститето постни пълнени чушки са не само традиционно за постите и Бъдни вечер, но и символ на национален дух и семейна сплотеност. Те са вкусно, засищащо и ароматно ястие, което съчетава простота и богатство на вкусове.

Тази рецепта предлага безброй възможности за импровизация, като всяка домакиня може да я адаптира според вкусовите предпочитания на семейството си. Приготвянето на пълнени чушки е не само кулинарен процес, а и начин да се свържем с традициите и да предадем тяхното послание на следващите поколения.

Дали ще изберете класическия вариант или някоя от модерните интерпретации, тези постни пълнени чушки ще придадат топлина на вашата празнична трапеза.

снимки: личен архив

Виж още:

Препоръчано