Постно прясно зеле в тенджера – вкусотия, която отнема малко време да бъде приготвена. Края на есента, началото на зимата е, чудите се отново, какво да сготвите, вземете една хубава, средно голяма зелка, от близкия пазар и си сгответе вкусно постно зеле, подходящо за постите, а и не само.
Тази рецепта е идеална да разтоварите организма преди предстоящите коледни и новогодишни празници. Вижте и други наши рецепти за постни ястия на края на страницата.
Постно прясно зеле в тенджера
Необходимите продукти и подправки за са толкова малко, че чак ще се учудите, ако не сте приготвяли тази манджа.
- 1 средно голяма зелка (сорт Кьосе);
- 500 гр. настъргани домати (може и от буркан);
- 1 с.л. червен пипер;
- черен пипер;
- сол;
- олио.
Как да сготвим вкусно прясно зеле в тенджера
Почистете от външните листа зелето и го нарежете на ситно. Сложете вода около 250мл. в подходяща тенджера и прибавете зелето. Задушавайте го докато омекне. Прибавете доматите и гответе още 15мин.
В тиган сложете около 100мл. олио и червения пипер, запържете го набързо, като внимавате да не прегори и почернее. Прибавете го към зелето, овкусете със сол и черен пипер и гответе докато остане почти на мазнина. Поднесете ястието с люта чушка.
Успех!
Ако нашата рецепта за постно прясно зеле в тенджера ви е харесало, вижте и другите ни предложения за постни ястия, като боб с кисело зеле и прясно зеле на фурна.
А, ако решите да опитате нещо по-различно и нестандартно, то ви предлагаме и тази рецепта за яйца със зеле и кашкавал.