Яйца по панагюрски са една от най-често приготвяните рецепти с яйца след бърканите. Оригиналът на рецептата, както я знаят в Панагюрище, обаче е доста по-различна от това което сме свикнали да приготвяме и виждаме. В тяхната рецепта не се използва чесън, сиренето е по-често овче и се натрошава в чиния, като върху него с слагат поширани яйца с поръсен червен пипер и загрято масло, Често червения пипер е направо запържен в маслото.
Яйца по панагюрски
В Панагюрище им казват още парени яйца, което си е синоним на поширано яйце. В миналото са ги заливали с мас от запръжки и не са добавяли кисело мляко. Така че днес ще представим автентичния метода за приготвянето им, но с масло и овче сирене.
Необходими продукти
- 3 яйца;
- бяло овче сирене;
- 30 гр масло;
- червен пипер за запръжка или поръсване;
- 1 с.л. оцет; (за поширането);
- щипка сол.
Начин на приготвяне
В дълбока касерола с вода слагате 1 с.л. оцет и щипка сол и изчаквате водата да заври. Ако ще поширате повече яйца, е добре да не са повече от две наведнъж.
Чуквате яйцето и го спускате в центъра на касеролата, точно на мястото където водата се завихря. Може да ползвате и черпак, като счупите яйцето в него и после бавно потопите черпака във врялата вода.
Важно е огънят да не е прекалено силен. Ако обичате яйцата по-рохки, ги дръжте не повече от 4 минути, а ако ги предпочитате твърдо сварени, 7 минути ще са предостатъчни.
Подготвяте си предварително чиния, на чието дъно натрошавате сиренето. След като яйцата са готови, ги изваждате внимателно и ги подлагате върху леглото от овче сирене.
Следва да направите и запръжката, с която да полеете яйцата. Тук има два начина, или загрявате маслото, в което слагате червен пипер, но внимавате да не прегори (1-2 са достатъчни), или поръсвате яйцата директно с пипера и ги заливате с нагорещеното масло.
В предшественика на рецептата за яйца по панагюрски се ползва лют червен пипер и ястието е известно като Чилбир, като често се твърди че то всъщност е оригиналът на рецептата.
Да ви е сладко!
Виж още: