Правешка баница: традиция и вкус

Ако сте били бай Тошовото село гр. Правец, няма как да не сте опитвали Правешка баница. Това е класическа баница, но по правешки, известна със своята лекота на приготвяне и автентичен вкус, съчетавайки обикновени продукти, като сирене и яйца, но това, което я отличава от другите баници са печените кори.

Рецепта за Правешка баница

  • 1 пакет печени кори за баница
  • 350 гр краве сирене
  • 400 гр кисело мляко
  • 150 г краве масло
  • 5 яйца
  • половин пакетче сода бикарбонат

Начин на приготвяне

В голяма купа разбийте яйцата и киселото мляко, след което добавете натрошеното сирене. Добавете содата бикарбонат към сместа, която ще направи баницата по-пухкава и по-обемна.

В намазнена тава започнете да подреждате една по една печените кори за баница, като преди да сложите всяка кора, леко я навлажнете с вода. След това върху всяка кора нанесете част от плънката и добавете малки парченца масло. Продължете така като редувате корите с плънка докато свършат

Когато сложите последната кора, навлажнете и нея и я намажете щедро с масло. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса с вентилатор за около 20-25 минути или докато баницата стане златиста и хрупкава отгоре.

Тази рецепта за правешка баница се различава от други типове баници по това, че се прави с печени кори, което й придава специална текстура. Традиционната рецепта е семпла, но богата на вкус, като използва продукти, които се намират във всяка кухня.

В други региони на България, при този начина за правене на баница  към плънката се добавят допълнителни съставки като спанак или лук, но в класическия си вид остава най-вкусна в оригинала си.

Тази рецепта е любима на много семейства и е подходяща за сервиране, разбира се с кисело мляко или айран.

Да ви е сладко!

снимка: личен архив

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано