Ако сте били бай Тошовото село гр. Правец, няма как да не сте опитвали Правешка баница. Това е класическа баница, но по правешки, известна със своята лекота на приготвяне и автентичен вкус, съчетавайки обикновени продукти, като сирене и яйца, но това, което я отличава от другите баници са печените кори.
Рецепта за Правешка баница
- 1 пакет печени кори за баница
- 350 гр краве сирене
- 400 гр кисело мляко
- 150 г краве масло
- 5 яйца
- половин пакетче сода бикарбонат
Начин на приготвяне
В голяма купа разбийте яйцата и киселото мляко, след което добавете натрошеното сирене. Добавете содата бикарбонат към сместа, която ще направи баницата по-пухкава и по-обемна.
В намазнена тава започнете да подреждате една по една печените кори за баница, като преди да сложите всяка кора, леко я навлажнете с вода. След това върху всяка кора нанесете част от плънката и добавете малки парченца масло. Продължете така като редувате корите с плънка докато свършат
Когато сложите последната кора, навлажнете и нея и я намажете щедро с масло. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса с вентилатор за около 20-25 минути или докато баницата стане златиста и хрупкава отгоре.
Тази рецепта за правешка баница се различава от други типове баници по това, че се прави с печени кори, което й придава специална текстура. Традиционната рецепта е семпла, но богата на вкус, като използва продукти, които се намират във всяка кухня.
В други региони на България, при този начина за правене на баница към плънката се добавят допълнителни съставки като спанак или лук, но в класическия си вид остава най-вкусна в оригинала си.
Тази рецепта е любима на много семейства и е подходяща за сервиране, разбира се с кисело мляко или айран.
Да ви е сладко!
снимка: личен архив
Виж още: