НачалоЗа домаПравила за безопасно използване...

Правила за безопасно използване на електричеството у дома

Важни правила за безопасно използване на електричеството у дома. Според скалата на Кардашев, колкото повече енергия използваме, толкова сме по-напреднали като цивилизация. Почти невъзможно е да си представим нещо, което не се нуждае от електричество. Работата с електричество не е лесна и безопасна работа.

Безопасната работна среда обаче не винаги е достатъчна за контролиране на всички потенциални електрически опасности. От съществено значение е да се спазват основните правила за безопасност при работа с електричество и електрическо оборудване. Безопасността трябва да бъде приоритет номер 1 за осигуряване на комфортни условия на труд.

10 правила за безопасно използване на електричеството в у дома

При работа с електричество трябва да се спазват много правила за безопасност, затова решихме, че е добра идея да припомним някои от тях.

  1. Никога не влизайте в пряк контакт с вода, когато работите с електричество. Не докосвайте и не се опитвайте да ремонтирате електрическо оборудване с мокри ръце. Водата увеличава проводимостта на електрическия ток.
  2. Уверете се, че използвате изолирани инструменти, докато работите. Ако се случи нещо нередно, вероятно няма да имате втори шанс.
  3. Никога не използвайте оборудване със счупени щепсели, протрити кабели и повредена изолация. Рискът е по-висок.
  4. Ако е възможно, работете само с една ръка, а другата дръжте в джоба си. Това ще предотврати случайно преминаване на ток през тялото ви.
  5. Бъдете внимателни и спазвайте всички правила за безопасност, установени от кода на вашата страна. Тези правила обикновено може да се намерят на страниците на електроразпределителните дружества.
  6. Никога не използвайте метални моливи, линии или пръстени или метални каишки за часовници, когато работите с електрическо оборудване. Електрическа вълна ще ви заземи и целият електрически ток ще премине през тялото ви. Използвайте дърво или фибростъкло.
  7. Носете предпазни ръкавици, дрехи и обувки, за да сте защитени при работа с електричество или електрическо оборудване.
  8. Използвайте обратната част на дланта на ръката, когато е необходимо, за да докоснете електрическо оборудване (напр., когато проверявате за прегрели елементи). В противен случай случайният удар ще предизвика мускулни съкращение и ще „задържите“ преминаващия ток.
  9. Не използвайте силно запалими течности в близост до електрическо оборудване.
  10. Винаги проверявайте бушоните и автоматичните прекъсвачи, дали са изключени преди започване на работа по или в близост до електрическата мрежа.

Бъдете внимателни!

Следвайки тези правила, бъдете винаги предпазливи и осигурете безопасна среда  за вас и вашите колеги. Работата с електричество не е шега. Обезопасете периметъра у дома за по-спокоен и сигурен живот.

Източник: home-design.bg

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име