Правилно стерилизиране на буркани (кисело зеле, чушки, туршия и др)

Как се прави стерилизиране на буркани по правилния начин, за да не се чудим после защо има бомбаж или защо някой път зимнината се разваля по-бързо.

При много от начините за приготвяне на зимнина от всякакъв вид туршия като кисело зеле, чушки, камби, царска туршия, краставички и т.н. може да се избегне метода на варене (стерилизиране), но често е препоръчителен, за да запазите зеленчуците или плодовете по-дълго време. А при компотите от плод е задължително да се изварят.

Но за да не съсипете продукцията си има някои правила и тънкости при стерилизация, които ако спазите ще си гарантирате 100% успешна зимнина.

Стерилизиране на буркани

Един от най-важните моменти при приготвянето на стерилизирани зеленчукови консерви е изваряването им във вода за определено време, което зависи много от зеленчука или плода, както и от големината на буркана.

При домашно приготвяне на консерви стерилизацията се прави при температура 100°С на открита водна баня в обикновени казани, котли, по-големи тенджери и прочие. В съда се налива такова количество вода, че нивото и да е с 4-5 см над бурканите.

Температурата на водата, в която се поставят, трябва да е около 50 – 60° за да се създадат условия на водна баня. За да се предотврати прякото им нагряване, на дъното на съда се поставя дървена решетка (скара), картон или пръчки, върху които
се нареждат бурканите.

Ако ги поставите направо в съда без дървена скара, те се нагряват неравномерно, което довежда до счупване на дъната, а понякога и до пръсване на буркана. По същата причина бурканите трябва да се изолират и от стените на съда или да се отдалечат за да не се почукват, когато се клатушкат от кипенето на водата.

След поставяне им в съда започва нагряването на водата до нейното кипване. Времето до завирането на водата трябва да бъде средно около 20 – 25 минути. Бързото загряване води до напукване на бурканите, а бавното до влошаване на качеството на продукцията.

От момента на завиране на водата стерилизацията трябва да продължи средно около 10 минути. Въпреки това, точното време малко се различава за всеки вид зимнина.

Ако варим по-малко време бурканите, това ще доведе до разваляне на съдържимото, а ако ги варим повече, до разваряване на суровината и до влошаване на качеството на продукта.

Времетраенето на стерилизацията зависи от следните условия

стерилизиране на буркани

  1. Вида на амбалажа;
  2. Големината на бурканите, т. е. тяхната вместимостта, дали ще са 250мл, 800мл, 1л или 3л и т.н.
  3. Вида на суровината, която ще стерилизирате (чушки, домати, зеле, мешана туршия, плодове и т.н.).

За по-малки бурканчета може да намалите времето с  1 до 3 минути.

След изтичане на точното време за стерилизация на бурканите те трябва да се охладят. Охлаждането трябва да се извършва бавно (за около 20 мин), като в казана или тенджерата се долива малко по малко студена вода. Бързото охлаждане може да доведе до счупване на бурканите.

Охлаждането продължава, докато температурата на водата се понижи до около 40°С или докато може да си потопите ръката без да се опарите. При тази температура се изваждат от водата и се оставят да се охладят.

Това се прави с цел да се подсушат капачките, за да не ръждясат. Ако бурканите се оставят да се охлаждат напълно във водата, след изваждането им капачките трябва да се подсушат със суха кърпа. При капачките Омния няма опасност от ръждясване.

Важно: при стерилизиране на буркани, те не трябва да се изваждат от горещата вода (при 95-100° градуса), защото има вероятност да се спукат.

Виж още:

Колко време се вари кисело зеле в буркан

Кисели краставички по класическа рецепта

Класическа царска туршия

Кисело зеле в буркани за лятото

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име