четвъртък, 30 май 2024
15.8 C
София
НачалоРецептиСиропи, компоти, сладкаПревъзходно сладко от лимони

Превъзходно сладко от лимони

Сладко от лимони има по-силен вкус и аромат от всяко друго сладко. Това вкусно и пикантно сладко може да освежи масата ви за закуска или да се добави към любимите ви десерти (плодови торти, чийзкейкове, класически сладкиши). Но да не се откъсваме много от рецептата, която всъщност ви интересува.

Сладко от лимони

Пресни свежи лимони се измиват с топла вода и сапун, избърсват се с кърпа и със ситно ренде се остъргва жълтата част от кората им. Поставят се за 15 минути в кипяща вода, след което се охлаждат в студена.

Така подготвените лимони се разрязват на 8-10 резена по дължина или се разрязват на две половини по дължина и после на полукръгове с дебелина 8-10 мм. Семките се отделят, защото придават горчивина. Лимоновите резени се поставят в съд и се заливат с горещ захарен сироп, приготвен от 1 кг захар и 400 г вода за 1 кг лимони. След 1 час се поставят на огъня да врят 5 минути, прибавя се още 500 г захар и се отдръпват настрани.

След още 1-2 часа сиропът се прецежда, вари се 15 минути и още горещ се излива върху лимоните. След няколко часа на покой се доварява до необходимата гъстота. Киселина не се използва при тази рецепта. Насипва се горещо в буркани, след като предварително се отпени.

Сладко от лимонови кори

За 1 кг захар са необходими корите на 7-8 лимона. Те се измиват с топла вода и сапун, избърсват се с кърпа и със ситно ренде се остъргва жълтата им част. Кората на лимоните се обелва от месестата част, като предварително се разрязва на 6-8 резена по дължина на плода.

Отделя се и бялата ципа от вътрешността на корите. След това всяко резенче кора се навива на охлювче и се нанизва с игла на конец, като краят на всяко охлювче се притиска от следващото. Нанизаните охлювчета се изваряват във вода 5 минути,
за да поомекнат. Изварените кори се поставят в охладен захарен сироп, приготвен от 1 кг захар и 500 г вода. След това се вари, докато сиропът получи необходимата гъстота.

Няколко минути преди да се снеме от огъня, се поставя цяла лъжичка лимонена киселина, тъй като в корите няма достатъчно от нея. Когато сладкото изстине, охлювчетата се изнизват от конеца и се насипва в буркан.

Виж още:

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име