понеделник, 20 май 2024
13.2 C
София
НачалоРецептиТуршия / зимнинаПресичане на кисело зеле...

Пресичане на кисело зеле с ракия или водка?!?

Пресичане на кисело зеле с ракия – възможно ли е изобщо това? Оказва се че стандартното пресичане на кисело зеле с натриев бензоат има за цел да спре ферментацията, следователно играе ролята на консервант. Ако се замислим малко, то какво не би се съхранило в спирт – етанол (или друг алкохол), а в конкретния случай, в ракия. Известно е, че алкохолът е силен консервант.

Пресичане на кисело зеле с ракия

От древни времена човеците са използвали консерванти за да осигурят запазването на продукти от растителен и животински произход по-дълго време годни за консумация. Изначало са използвали каменна сол, вино, мед и в последствие алкохол. Така че е логично и киселото зеле, да може да се консервира и запази за по-дълго време годно с ракия.

Но, тук идва една голяма дилема. Дали да изпиете ракията или да пресечете зелето с нея ;). Изборът оставяме на вас.

Лично ние не сме изпитали този метод за пресичане на кисело зеле с ракия, но логиката подсказва, че е възможно и въпросът стои само в това, какво количество алкохол да се прибави към киселото зеле, че да спре ферментацията и в същото време зелето да не „удря“ на ракия. Макар че, ако се консумира като мезе за салата, едва ли има значение.

Ако трябва да сме честни, не успяхме да намерим никаква информация, за това как да пресечете зелето с ракия, но пък установихме, че при концентрация на алкохол повече от 10 – 15% бактериите умират и ферментацията спира.

Въпреки това, на 100 литров бидон с 40-50кг зеле и останалото саламура, 10-15% са си цифра ракия и едва ли някои и иска да опита.

Но, ако сте пробвали и се е получило, ще се радваме да споделите в коментарите на страницата по-долу.

За компенсация ви предлагаме да прегледате статията относно пресичане на кисело зеле с натриев бензоат.

А ако все още нямате рецепта за кисело зеле в бидон, то погледнете един изпитан във времето метод.

Виж още:

Пресичане на кисело зеле с калиев сорбат и защо да предпочетем да пресечем зелето с калиев сорбат вместо с натриев бензоат.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Видове маникюр – модерни форми на ноктите

Не подценявайте силата на промяната на формата на ноктите и различните видове маникюр. Дори и най-минималистичният маникюр може да се превърне в печеливш  правилното...