понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София
НачалоРецептиТуршия / зимнинаПресичане на кисело зеле...

Пресичане на кисело зеле с лимони – здравословния избор

Все повече хора търсят информация и избират да правят пресичане на кисело зеле с лимони (лимонтузу / лимонена киселина или други естествени консерванти) за да пресекат  млечнокиселата ферментация на киселото зеле.

Известно е че някои видове киселини стресират бактериите и пречат на ферментационните процеси да продължат естествения си ход като възпрепятстват някои микроорганизми да продължат да се развиват.

Натриевия бензоат се получава по химичен път и пресичането с него трябва да се направи с точното количество за да не се пренасити с вредни химикали зимнината ви. Освен това понякога се получава горчив вкус на чорбата от него.

Затова днес набързо ще споделим как се прави пресичане на кисело зеле с лимони или иначе казано с лимонена киселина, което пък представлява така известното ни лимонтузу.

Пресичане на кисело зеле с лимони

Пресичане на кисело зеле с лимони
снимка: личен архив

Добавянето на лимони към киселото зеле преди да е втасало или иначе казано, добавянето на лимонената киселина преди ферментацията се е осъществила, ще бъде до голяма степен загубена по време на самите ферментациионните процеси. Затова е най-добре да я добавите, след като всички признаци на ферментация са изчезнали или като се казва, когато зелето е втасало.

Но каква е точно формулата за пресичане на кисело зеле с лимони? Оказва се, че  12-14 лимона на 50кг зеле са напълно достатъчни, или средно около 1 лимон на 4кг зеле.

Дори и  да сложите малко повече, няма да сбъркате. Лимоните е добре да бъдат изстискани предварително, като някои хора дори слагат и самите лимони в съдът / бидона с киселото зеле.

Лично ние смятаме, че тази практика няма да навреди, ако имате натурални лимони отгледани у дома. Но тъй като сме наясно как пристигат в България вносните лимони с добавени восъчни агенти за по-дългото им запазване при транспортиране, нашето мнение е, че  е по-добре да се използва само сокът на лимоните.

Съвет: при добавянето на сока от лимоните към зелето, източете една кофа от бидона, добавете лимонената киселина и налейте обратно. Може също така да преточите още 1-2 пъти за да се разнесе равномерно из зелевия сок.

Вижте още:

Пресичане на кисело зеле с калиев сорбат и защо да предпочетем да пресечем зелето с калиев сорбат вместо с натриев бензоат.

Класическо пресичане на зеле с натриев бензоат.

Може да ви е интересно и дали може да се  ли да се направи пресичане на зеле с ракия? 🙂

 

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Мусака от картофи и сирене

Тази рецепта за мусака от картофи и сирене, е още една версия на мусаката, но  този път безмесна. На практика много се доближава до...