НачалоГрадинаПролетна резитба на череша,...

Пролетна резитба на череша, ябълка, круша и др (схема на подрязване)

За да получите богата реколта от круши, ябълки, череши, кайсии, сливи и други овошки, винаги трябва да знаете подходящия момент за подрязване на плодоносните дървета. Тази процедура обаче трябва да се извърши възможно най-внимателно, за да не доведе до отслабване на дървото или до пълното му загиване.

Кога да започнем подрязването на овошките

Ако подрязването се извърши твърде рано, замръзване може да убие дървото, а ако процесът се забави, сокът на растението ще изтича прекалено дълго време. Идеалният ден за пролетна резитба е леко мразовит, ясен с минимална температура минус 5°C. По правило по нашите географски ширини тази процедура се препоръчва да се извърши през месеците февруари и март.

Характеристики на пролетната резитба

Навременната подготовка на инструменти и цялото използвано оборудване трябва да бъде добре заточено и обработено с дезинфектант.

Резитба на неплододаващи дървета

Не трябва да режете младите растения твърде много, просто трябва да премахнете повредените, болни издънки, които удебеляват короната. Струва си да съкратите годишния растеж, за да подчините клоните на растението на централния клон.

Технически аспекти

Ако трябва да премахнете напълно издънките, по-добре е да ги отрежете на пръстен, за да не оставяте пънчета.  Подрязването трябва да се извършва внимателно, за да не се унищожат случайно пъпките. Скъсяването до пъпка изисква поставяне на инструмента от страната на клона, който се намира в съседство. Ножицата за подрязване се позиционира на 45°, насочена от основата към върха на издънката. Режещото острие е разположено няколко милиметра по-ниско от основата на пъпката, докато второто острие е разположено на същото разстояние отгоре.

Пролетна резитба на ябълка

пролетна резитба на ябълки
пролетна резитба на ябълка

Тук е важно да се формира симетрична корона. Първата резитба се извършва след засаждането. Стволът се срязва на 90 см. Ако има странични издънки, няколко от тях се изрязват на 1/4 от цялата дължина. Ако ги няма, резитбата се извършва следващата пролет. Всички следващи години изискват резитба на замръзнали, изсъхнали и удебеляващи короната леторасли. Скелетните клони трябва да бъдат правилно разположени, по-ниско от централния проводящ клон на дървото.

Пролетна резитба на круша

Тук принципът е същият като този на ябълковото дърво, само че клоните се изрязват до страничните издънки, което предотвратява образуването на прекомерен брой върхове. От 2-ра година растението се формира на нива от няколко ветрилообразни скелетни клона, разположени по-ниско от централния проводник на растението.

Пролетна резитба на праскова

Пролетна резитба на праскова
Пролетна резитба на праскова

Короната на дървото трябва да има форма на купа и нисък ствол. След засаждането се отрязва на 20 см точно над мястото на присаждане. Старите клони не трябва да се щадят. За първи път пролетната резитба изисква скъсяване на младите издънки до три пъпки. След това се занимавате само с оформянето на короната и следите да има не повече от пет скелетни клона. Плодоносните клони се изрязват на около 20 см.

Пролетно подрязване на кайсия

Пролетно подрязване на кайсия
Пролетно подрязване на кайсия

Централният клон се срязва на 75 см, малките издънки отстрани се намаляват до пръстен. Следващата година няколко скелетни клона се режат на 20 см, докато конкурентните издънки се режат до пръстен. След това централният клон се прави по-малък, така че да се издига на 15 см над страничните клони.

Пролетно подрязване на череша

Пролетно подрязване на череша
Пролетно подрязване на череша

По-добре е да изтъните короната, но не и да я подрязвате силно. Можете да оформите разпръсната корона, като съкратите силните клони до пъпка, която расте навън. Година по-късно издънките, растящи в областта на ствола, се отстраняват, а скелетните клони се изрязват до силна пъпка и не трябва да се издигат над централния клон. През следващите години трябва да се извърши разреждане и отстраняване на мъртви и болни клони.

Пролетна резитба на синя слива

След засаждането стволът се срязва на 75 см, което ще позволи правилното формиране на дървото. През следващата година конкурентните клони се отстраняват, а скелетните се скъсяват до външна пъпки, за да се разклонят по-добре. След това всички издънки, които заглушават короната, се изрязват до пръстен, а замръзналите, открити и повредени елементи се отстраняват. За да не расте дървото по-високо от два и половина метра, в определен период от време си струва да отрежете централния клон до силна пъпка. Системата за подмладяване включва премахване на клони, които са на възраст 4 години.

Резюме

По време на пролетна резитба се препоръчва всички изрязани места да се третират, за да се заздравят раните, нанесени на дървото. Времето за резитба е различно за различните плодни дръвчета, така че винаги трябва да имате под ръка календар за грижи за овощните култури.

Успех!

Виж още: Пролетно засаждане на овошки

Как да се справим с жълти листа по доматите

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...