Пролетна салата с авокадо и нахут

Пролетта е идеалното време да се насладим на свежи и вкусни, а една от тях е точно тази пролетна салата с авокадо и нахут - комбинация от свежо авокадо, хрупкав нахут и свежи зеленчуци, обогатена с ароматен дресинг.

Тази салата не само ще ви засити, но и идва с редица ползи за здравето в момент, когато е време да се презаредим с витамини, които често липсват през зимата.

Необходими продукти

  • нахут – 300 гр. сварен или консервиран нахут
  • авокадо – 1 зрял плод
  • чери домати – 200 гр.
  • краставица – 1 средно голяма
  • червен лук – 1 малка глава
  • пресен магданоз – 1 шепа (накълцан)
  • пресен кориандър – шепа накълцан (по желание)
  • лимонов сок – сокът от 1 лимон
  • зехтин – 3-4 с.л.
  • чесън – 1 скилидка, ситно нарязана
  • сол и черен пипер – на вкус
  • кимион – 1/2 ч.л. (по желание)

Начин на приготвяне на пролетна салата с авокадо и нахут

Ако използвате консервиран нахут, отцедете и изплакнете добре под течаща вода. Ако предпочитате да използвате сух нахут, накиснете го във вода за около 8 часа или през нощта, след което го сварете до омекване.

Разрежете авокадото на две, отстранете костилката и с помощта на лъжица извадете месестата част. Нарежете я на кубчета. Измийте чери доматите и ги разрежете на половинки. Обелете краставицата и я нарежете на полумесеци или кубчета.

Червеният лук обелете и нарежете на тънки полумесеци, а магданоза и кориандъра накълцайте на ситно.

За соса, в малка купичка смесете зехтина, лимоновия сок и ситно нарязания чесън, добавете сол, черен пипер и кимион и разбъркайте добре, докато съставките се смесят напълно.

В голяма купа смесете нахута, авокадото, чери доматите, краставицата и червения лук. Поръсете със ситно нарязаните магданоз и кориандър, и полейте с приготвения дресинг.

Внимателно разбъркайте, за да се смесят всички съставки равномерно, като внимавате да не намачкате авокадото. Оставете салатата да престои около 10-15 минути, за да се смесят вкусовете.

Хранителни ползи

Тази салата е не само вкусна, но и изключително питателна:

  • Авокадо: Богато на здравословни мононенаситени мазнини, витамини Е, К и В6, както и на фолиева киселина и калий.
  • Нахут: Отличен източник на растителни протеини, фибри, желязо и фолиева киселина.
  • Чери домати и краставици: Осигуряват витамини А и С, както и антиоксиданти, които подпомагат имунната система.
  • Магданоз и кориандър: Богати на витамини А, С и К, както и на антиоксиданти и минерали.

Как да сервираме пролетна салата с авокадо и нахут?

Тази салата е чудесен избор както за основно ястие, така и за гарнитура. Може да се сервира:

  • С прясно изпечен хляб например с пълнозърнесто хлебче или багета, за да се насладите на допълнителна текстура и вкус.
  • Като гарнитура към основно ястие – салатата перфектно допълва печено пиле, риба или гриловани зеленчуци.
  • В тортила или като пълнеж за сандвич – за още по-богата и засищаща храна.

Тази пролетна салата с авокадо и нахут е идеалният избор за свежа, лека и вкусна храна. Благодарение на лесната си подготовка и многото възможности за персонализация, тази салата може да се превърне в любим елемент от вашето пролетно меню.

Препоръчано