За ястието гювеч зарзават ще ви е нужен освен гювеч разбира се и зеленчуци, най-разнообразни при това.
Пролетта чука на вратата и все повече ни се похапва вече нещо по-леко и и по-различно от зимните тежки ястия с месо. Хубавото при този гювеч е че може да го приготвите не точно по рецептата с продуктите по-долу, а и други зеленчуци, които имате под ръка или намерите на пазара.
Получава се просто уникална манджа. Топи се в устата, а може и да си топите от соса, които ще пуснат зеленчуците.
Ако някой все още не знае какво означава думата зарзават, то това е просто термина, който се използва за няколко зеленчука накуп, взети заедно.
Гювеч зарзават
Този гювеч с зеленчуци е изключително подходящ за дните на великденските пости. В него няма месен компонент и въпреки че имам малко мазнинка, все пак е подходящ за тези които не постят толкова строго.
Ето и необходимите продукти, а вие не забравяйте, че дори и да не намерите някой от тях, винаги може да го замените с друг или просто да го пропуснете.
Необходими продукти
Продуктите са разчетени за 4 средни порци.
- 400 гр картофи (5 бр);
- 320 гр домати (3 бр);
- 1 тиквичка (средно голяма);
- 120 гр бамя;
- 1 патладжан;
- 2 чушки;
- 100 гр зелен фасул;
- 2 глави лук (средни);
- 80 мл. олио;
- червен пипер;
- магданоз;
- сол на вкус.
Как да направим гювеч зарзават
Започвате с лукът като го нарязвате на дълги ивици и го запържвате в мазнината. След като стане леко златист, прибавяте и зеления фасул. Нарязвате патладжана и тиквичките на кръгчета и ги прибавяте към фасулът едва когато се е задушил.
Когато и те поомекнат, добавяте нарязаните на кръгчета чушки. Разбърквате добре и посолявате и добавяте червения пипер, а след него и доматите нарязани на кръгчета. Всичко това омесвате още веднъж много добре и прехвърляте в подходяща тава, като прибавяте и картофите към гювеча. Доливате около 100-150 мл топла вода и печете в предварително загрята фурна.
Пече се до готовност на ястието (до омекване на картофите).
Да ви е пролетно и сладко!
Разгледайте и другите ни предложения за постни ястия: