НачалоРецептиПостни ястияПролетно-лятна рецепта: Гювеч зарзават

Пролетно-лятна рецепта: Гювеч зарзават

За ястието гювеч зарзават ще ви е нужен освен гювеч разбира се и зеленчуци, най-разнообразни при това.

Пролетта чука на вратата и все повече ни се похапва вече нещо по-леко и и по-различно от зимните тежки ястия с месо. Хубавото при този гювеч е че може да го приготвите не точно по рецептата с продуктите по-долу, а и други зеленчуци, които имате под ръка или намерите на пазара.

Получава се просто уникална манджа. Топи се в устата, а може и да си топите от соса, които ще пуснат зеленчуците.

Ако някой все още не знае какво означава думата зарзават, то това е просто термина, който се използва за няколко зеленчука накуп, взети заедно.

Гювеч зарзават

Този гювеч с зеленчуци е изключително подходящ за дните на великденските пости. В него няма месен компонент и въпреки че имам малко мазнинка, все пак е подходящ за тези които не постят толкова строго.

Ето и необходимите продукти, а вие не забравяйте, че дори и да не намерите някой от тях, винаги може да го замените с друг или просто да го пропуснете.

Необходими продукти

Продуктите са разчетени за 4 средни порци.

  • 400 гр картофи (5 бр);
  • 320 гр домати (3 бр);
  • 1 тиквичка (средно голяма);
  • 120 гр бамя;
  • 1 патладжан;
  • 2 чушки;
  • 100 гр зелен фасул;
  • 2 глави лук (средни);
  • 80 мл. олио;
  • червен пипер;
  • магданоз;
  • сол на вкус.

Как да направим гювеч зарзават

Започвате с лукът като го нарязвате на дълги ивици и го запържвате в мазнината. След като стане леко златист, прибавяте и зеления фасул. Нарязвате патладжана и тиквичките на кръгчета и ги прибавяте към фасулът едва когато се е задушил.

Когато и те поомекнат, добавяте нарязаните на кръгчета чушки. Разбърквате добре и посолявате и добавяте червения пипер, а след него и доматите нарязани на кръгчета. Всичко това омесвате още веднъж много добре и прехвърляте в подходяща тава, като прибавяте и картофите към гювеча. Доливате около 100-150 мл топла вода и печете в предварително загрята фурна.

Пече се до готовност на ястието (до омекване на картофите).

Да ви е пролетно и сладко!

Разгледайте и другите ни предложения за постни ястия:

Оригинална имамбаялдъ по стара турска рецепта

Картофи по френски (перфектната рецепта)

 

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Есенен маникюр в кафяво

Тази есен, кафявите нюанси за маникюр доминират с изтънчена елегантност и топлина. Този сезон се характеризира с богатство на земни цветове, които отразяват есенната...

Парена туршия със зеле и моркови

Маникюр с брокат