четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоГрадинаПръскане на домати с...

Пръскане на домати с кисело мляко и сода

Не е лъжа, че хората прибягват до какво ли не, само и само за да опазят засадените домати и да получат по голям добив. по-едри и вкусни домати, но защо всъщност някои хора практикуват пръскане на домати с кисело мляко и сода? Отговорът е в силата на природните продукти.

Пръскане на домати с кисело мляко и сода

Ако сте решили да отгледате био продукция от домати и да се справите с болести като мана по природен начин, то може да напръскате вашите доматени растения с разтвор от кисело мляко и сода в съотношение 500 гр кисело мляко на 10 литра вода и 15 грама сода бикарбонат (сода за хляб). Киселото мляко естествено съдържа калций, който се бори със загниването на доматите в долната им част, а содата ще спомогне да се сдобиете с по-сладки и едри домати, според мнозина опитвали това.

Ако желаете, към разтвора може да добавите и няколко капки течен сапун, който пък успешно се бори с листните въшки.

Изгниването на доматите, често изглежда като заболяване на растението, но в повечето случаи се дължи именно  на липсата на калций. Затова някои стари градинари, практикуват пръскане на домати с кисело мляко и сода, като по този начин киселото мляко ще достави калций по естествен начин на растението.

Предполагаемите противогъбични свойства на содата за хляб се разпространяват от много години като естествено домашно средство за лечение на гъбични инфекции, включително черни петна, брашнеста мана и множество други гъбички. При прилагане чрез напръскване върху листата на доматите содата за хляб донякъде забавя, а понякога и изцяло спира растежа на някои гъбични заболявания.

Някои стари градинари пък директно поръсват сода бикарбонат с шепа около корените за да се сдобият с по-сладки домати, когато узреят. Е, едва ли има какво да губите, едва ли киселото мляко или содата ще навредят на доматите, така е няма какво да губите. За препоръчване е първоначално да изпробвате този метод само с няколко растения и ако има този ефект, вече ще знаете.

Виж още:

Схема за пръскане на домати

Жълти листа по доматите? Ето как да се справите с проблема.

Ефективен метод за премахване на глухарчета

Как да накараме орхидеите да цъфтят изобилно

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...