НачалоГрадинаПръскане на пипер с...

Пръскане на пипер с борна киселина

Пробвали ли сте да правите пръскане на пипер с борна киселина? Ако все още не сте първо прочетете за какво се прави и дали е необходимо за пипера (чушките).

Борната киселина е кристален бял прах от естествен произход, но може да се синтезира в заводи от боракс, който е естествен минерал. Това вещество е източник на бор, микроелемент, който играе важна роля в метаболитните процеси на живия организъм.

Пръскане на пипер с борна киселина

Всеки знае този химикал като антисептик и инсектицид. Но не всеки знае, че това вещество служи като фунгицид и тор и се използва широко в градината. Защо, кога и как да го използвате, прочетете малко по-долу с татията.

Опитните градинари използват борна киселина за пипер и пръскането дава добри резултати. Борът е един от основните микроелементи. Растението се нуждае от него през целия вегетационен период.

Използването на борна киселина има следните предимства за чушките:

 • семената, третирани с разтвор на борна киселина, дават бърз растеж;
 • растежът на растенията се стимулира и ускорява;
 • подобрява се синтеза на кислород, азот и други минерали;
 • увеличава се добивът;
 • пиперът не се подава толкова лесно на гъбични заболявания поради антисептичните свойства на химикала;
 • активира се цъфтежът;
 • слабия разсад от чушки, които не растат в естествена среда, получават по-добро усвояване на веществата;
 • качеството на реколтата се подобрява, а плодовете стават по-сочни и по-вкусни.
 • реколтата продължава по-дълго;
 • използването на препарата за третиране на семена предпазва впоследствие растението от гъбични заболявания.

Приготвяне на разтвор за пръскане на пипер с борна киселина

Борната киселина се използва като прах и в разредена форма. Когато приготвяте разтвора, уверете се, че кристалите са напълно разтворени. За да направите това, необходимото количество прах трябва първо да се разреди в малко количество гореща вода, но не вряла вода. След което, докато се разбърква, като задължително оставите разтвора да се охлади. Растенията трябва да се обработват само със студен разтвор.

Някои градинари се интересуват дали е възможно да се комбинира киселина с други препарати вещества. Да! Използването на разтвор на базата на борна киселина и калиев перманганат ще бъде ефективно:

Щипка бор на прах се добавя към кофа със слаб разтвор на калиев перманганат. Добавянето ще бъде  полезно за растенията (10 мл на 10 лразтвор). Добавя се катран или 72% сапун за пране за по-добра адхезия на разтвора към листата и за обработка. Сода бикарбонат може да се добави за предотвратяване на брашнеста мана.

Борна киселина като тор

Борът не съществува в природата в чист вид, а само като борна киселина и нейните разтворими соли. Естествените борни съединения присъстват най-вече в черноземи и кестенови почви. Но те почти липсват в тези земи, където основната част е пясък или глина, или е извършено варуване. Поради това е необходимо допълнително торене.

Как да разберем че на пипера му липсва бор

Ако пиперът няма достатъчно бор,  това се разпознава по следните признаци:

 • листата са станали малки и деформирани;
 • новите издънки са спрели да растат, а горните умират;
 • цветята или яйчниците падат, нови не се образуват;
 • плодовете не се развиват правилно.

Виж още:

Пръскане на домати с кисело мляко и сода

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Кюфтета с бял сос фрикасе

Ако харесвате пиле фрикасе, почти със сигурност ще сте любители и на кюфтета с бял сос фрикасе. Това е една чудесна манджа, която е...