Вкусно прясно зеле на фурна – истинско удоволствие за сетивата. Таз манджа е изключително популярна в българската кухня, а сега, когато е сезона на зелето си е направи хит.
Това вкусно ястие се приготвя бързо и лесно и съчетава свежестта на зелето с аромата и вкуса на подправките и свежестта на доматите. Картофите се ползват за гарнитура по желание.
Прясно зеле на фурна
Ето и необходимите продукти за да направите тази вкусна манджа от прясно зеле.
Необходими продукти
- 1.5 кг. зеле;
- 300 гр червени домати;
- 250 гр. картофи;
- 70 мл олио (растителна мазнина);
- магданоз;
- черен пипер;
- сол (на вкус).
Начин на приготвяне
Зелето се нарязва на ивици, поръсва се със сол и се задушава в мазнината.
След като омекне се добавя и червения пипер.
В подходяща тавичка нареждате задушеното зеле, а после ред от доматите нарязани на шайби и поръсени предварително със сол. Печете в умерена фурна, до сготвяне на зелето с лек загар.
За гарнитура, ползвате картофите, като ги печете или сварявате, поръсени с магданоз. Така приготвеното ястие може да се направи и от кисело зеле, като подмените доматите с 80-100 гр ориз и поръсите с черен пипер или кимион.
Да ви е сладко!
Прясното зеле на фурна е чудесно ястие, което може да бъде приготвено с минимални усилия. Тази рецепта съчетава свежестта и хрупкавостта на зелето с аромата на доматите. Независимо дали я сервирате като предястие или основно ястие, прясното зеле на фурна със сигурност е хит за сезона. Надяваме се, че този лесен начин за приготвяне да ви хареса.
Прегледайте и тази рецепта за пиле със зеле :), както и едно нестандартно предложение за яйца със прясно зеле на фурна.