Прясно зеле на фурна

Прясно зеле на фурна е класическо ястие от българската кухня, което се приготвя лесно и е подходящо както за вегани и вегетарианци, така и като гарнитура към месни ястия на тези които просто обичат да си го похапват.

Рецептата е бърза, лесна и изключително вкусна, като прясното зеле се комбинира с домати и подправки за постигане на балансиран вкус и аромат.

Прясно зеле на фурна с домати

зеле на фурна от прясна зелка
личен архив

Тази рецепта може да се изпълни и с пиле (филе от пилешко месо или пилешки бутчета), или свинско (на късове или ребра), а когато се прави само с прясно зеле, може да добавите и ориз, но това е класическата рецепта, така ще ще ви представим само нея, а вие може да експериментирате и с други продукти.

Ето и както ще ви трябва от продуктите:

  • 1 средна глава прясно зеле (около 1,5 кг)
  • 2-3 средно големи домата (или 1 ч.ч. доматено пюре)
  • 1 глава лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1-2 супени лъжици червен пипер
  • олио за пържене
  • сол и черен пипер на вкус
  • диафинов лист и магданоз (по желание)

Рецепта  за прясно зеле на фурна стъпка по стъпка за

нарязано зеле

Започнете с измиването и почистването на зелката и я нарежете на ситно, като премахнете по-твърдите части от сърцевината. След това леко намачкайте зелето с малко сол, за да омекне и да пусне сок.

Загрейте малко олио олио в дълбока тенджера и добавете нарязания лук и чесън. Задушете ги до златисто, след което ги прибавете към зелето. Гответе за около 10-15 минути, докато омекне, като периодично разбърквате. Ако използвате пресни домати, ги настържете или нарежете на кубчета и добавете и тях.

Прехвърлете в тава за печене и добавете червения пипер, сол и черен пипер на вкус, и ако желаете, листа от дафиново дърво. Залейте с чаша вода или бульон. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса  за около 40-50 минути, докато течността се изпари и придобие златист загар.

прясно зеле с домати
личен архив

Към вече готовото прясно зеле на фурна, можете да добавите пресен магданоз или няколко люти чушки за по-богат вкус. Ястието е готово, когато зеленчуците са омекнали, а зелето е както се казва, останало на мазнина.

Тънкости и съвети за най-вкусното прясно зеле:

  • за по-наситен вкус, добавете бульон вместо вода по време на печенето.
  • ако обичате месо, може да добавите свинско или пилешко, което да готвите заедно със зелето.
  • постното ястието е още по-вкусно, когато се сервира с бяло сирене.

Това е чудесна рецепта за всекидневно готвене, която изисква малко време и усилия, но предлага вкусен и питателен резултат​.

Добър апетит!

Бързи факти за прясното зеле:

Сготвено на фурна, зелето остава богато на хранителни вещества, които дават значителни ползи за стомаха. То е източник на витамини С и К, които подпомагат имунната система и поддържат здравето на костите. Готвеното зеле запазва важни антиоксиданти и фибри, които подпомагат храносмилането и предпазват от възпалителни процеси.

Освен това, когато се пече, зелето запазва ниския си калориен състав, което го прави подходящо за здравословно хранене, съчетаването на зелето с малко мазнини, като зехтин например, подобрява усвояването на мастноразтворимите витамини.

Виж още: 

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име