Рецепта за най-вкусното прясно зеле с домати, което някога сте опитвали. Добър апетит!
Това ястие често освежава лятната и есенната трапеза и ни ценни хранителни вещества. Когато се комбинират тези два зеленчука, те създават буквално „симфония“ от вкусове и аромати, които са изключително популярни и традиционни за нашата кухня. В тази статия ще ви предложим 3 рецепти, които обединяват тези два продукта в апетитни и здравословни ястия.
Рецепта за прясно зеле с домати на фурна
Необходими продукти
- 1 кг прясно зеле;
- 100 мл олио;
- 15 гр брашно;
- 150 гр червени домати;
- магданоз или целина;
- червен пипер;
- сол.
Начин на приготвяне
Може да загреете вашата фурна, малко след като започнете с подготовката. Зелето се нарязва на тънки ивици и се задушава с малко загрято олио, като от време на време се разбърква. Когато омекне, прибавяте последователно брашното, червеният пипер, солта и червените домати, нарязани на по-едри парчета.
Задушаването продължава, докато зелето омекне. Прибавя се ситно нарязаният магданоз или листа от целина.
Така приготвено, това прясно зеле с домати, се запича на предварително загрята фурна на 180 гр докато хване малко коричка и леко зелето прегори отгоре.
Поднася се със печен суджук или кюфтета. По същия начин може да се приготви и кисело зеле, само че не се добавя домати.
Постно прясно зеле в тенджера
Необходими продукти:
- 1 глава прясно зеле (около 1.5 кг);
- 1 голяма глава лук;
- 4 средно големи моркова;
- 4 средно големи домата или 1 консерва/буркан домати (около 400 г);
- 5 с.л. олио;
- 1 с.л. червен пипер;
- 1 дафинов лист;
- сол и черен пипер на вкус;
- пресен магданоз;
Как се прави
Нарежете зелето на тънки ивици. Лукът и морковите нарежете на ситно, а доматите – на кубчета (ако ползвате пресни).
В голяма тенджера загрейте олиото на средна температура. Добавете лука и морковите и ги задушете, докато омекнат и започнат да придобиват лек златист цвят.
Прибавете нарязаното зеле към задушения лук и моркови и запържете зелето за около 10 минути, като го разбърквате често, докато започне да омеква.
Добавете и червения пипер и разбъркайте след което прибавете и доматите. Овкусете със сол, черен пипер и пуснете един дафинов лист.
Налейте около 1 ч.ч. вода, разбъркайте и покрийте тенджерата с капак, като оставете зелето да къкри на слаб огън за около 45 минути докато омекне напълно. От време на време разбърквайте, за да сте сигурни, че не залепва.
След като вашето прясно зеле с домати е вече готово махнете дафиновия лист и преди сервиране, поръсете с пресен магданоз по желание.
Това постно прясно зеле е чудесно както като основно ястие, така и като гарнитура. То е леко, вкусно и изключително ароматно, подходящо за всеки сезон, но лятото и есента се прави най-често.
Задушено прясно зеле с домати
Необходими продукти
- 1 средна глава прясно зеле (около 1.5 кг)
- 5 зрели домата или 1 консерва ~ 400 гр;
- 1 голяма глава лук;
- 3 скилидки чесън;
- 40 мл олио;
- 1 супена лъжица червен пипер;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Нарежете зелето и лукът на ситно, доматите на кубчета, а чесъна настържете на ситно ренде.
В дълбока тенджера загрейте олиото и добавете нарязания лук, като го задушете до златисто. След това прибавете чесъна и го запържете за 1-2 мин, докато пусне аромата си.
Прибавете нарязаното зеле и гответе за около 15 минути, като го разбърквате от време на време, докато започне да омеква и намалява обема си.
Добавете нарязаните домати (или консервата), червения пипер, солта и смлян черен пипе, като разбъркайте добре, за да се разпределят подправките равномерно.
Налейте водата малко вода и намалете огъня, като покриете с капак. Оставете ястието да се задушава на слаб огън за около половин час, докато зелето напълно омекне.
Свалете от котлона и се насладете на вкусна манджа от прясно зеле с домати, а ако искате да засилите вкусът на това задушено зеле, то като много добре се съчетава със сирене и чесън.
Виж още: