понеделник, 20 май 2024
13.9 C
София
НачалоЗдравеХранене и диетиПсилиум Хуск фибри и...

Псилиум Хуск фибри и 7 ползи от растението

Псилиум Хуск е вид фибри, които действат като нежно и са обемно образуващо слабително средство. Възможните ползи варират от облекчаване на запек и лечение на диария до контрол на нивата на кръвната захар и подобряване на здравето на сърцето.

Псилиум хуск, подобно на други разтворими фибри, преминава през тънките черва, без да бъде напълно разграден или абсорбиран.

Вместо това той абсорбира вода и се превръща във вискозно съединение, което благоприятства запек, диария, кръвна захар, кръвно налягане, холестерол и загуба на тегло.

В тази статия ще се опитаме да изложим всичко, което трябва да знаете за фибрите от псилиум хуск, включително няколко начина, по които може те да са от полза за вашето здраве.

Какво е псилиум хуск?

Псилиумът е разтворимо влакно, получено от семената на Plantago ovata, билка, отглеждана главно в Индия и позната още като индийски живовляк, бял живовляк, пустинна индийска пшеница, испагол и др.

Хората използват псилиум като хранителна добавка. Предлага се под формата на люспи, гранули, капсули или прах. Производителите могат също обогатяват зърнените закуски и печива с псилиум.

Псилиум Хуск е основната активна съставка в добавки с фибри, която намалява запека.

Поради отличната си разтворимост във вода, псилиумът може да абсорбира вода и да се превърне в гъсто, вискозно съединение, което устоява на храносмилането в тънките черва.

Неговата устойчивост на храносмилане му позволява да помогне за регулиране на високи нива на холестерол и триглицериди, както и кръвна захар. Може също да помогне за регулиране на теглото и да облекчи лека диария, както и запек.

Освен това, за разлика от някои други мощни източници на фибри, тялото обикновено добре понася псилиума.

Ползи от Псилиум хуск фибри

Псилиумът се предлага в различни форми и има много ползи за здравето.

Псилиумът облекчава запека

Псилиумът е обемно образуващо слабително средство. Той действа, като увеличава размера на изпражненията и помага за облекчаване на запека.

Първоначално той действа като се свързва с частично смляната храна, която преминава от стомаха в тънките черва. След това помага за усвояването на вода, което увеличава размера и влажността на изпражненията. Крайният продукт е по-големи и по-лесни за изхождане изпражнения.

Едно проучване установява, че псилиумът, който представлява разтворими фибри, има по-голям ефект от пшеничните трици, които са неразтворими фибри, върху влагата, общото тегло и текстурата на изпражненията[1].

Друго проучване показва, че приемането на 5-6 грама псилиум два пъти дневно в продължение на 14 дни значително увеличава водното съдържание и теглото на изпражненията, както и общия брой изхождания при лица с хроничен запек. Поради тези причини приемането на добавки с псилиум хуск насърчава редовното изхождане.

Хуск фибри от псилиум помагат при лечение на диария

Изследванията показват, че псилиумът може да облекчи диарията. Той прави това, като действа като абсорбиращ водата агент. Може да увеличи дебелината на изпражненията и да забави преминаването им през дебелото черво.

Люспите от псилиум може да намаляват диарията при хора, които са били подложени на лъчетерапия.

Следователно псилиумът може както да предотврати запека, така и да намали диарията, като ефективно помага за нормализиране на движенията на червата.

Псилиум хуск може да понижи нивата на кръвната захар

Приемането на хуск фибри може да помогне за контролиране на гликемичния индекс, като например намаляване на инсулина и нивата на кръвната захар. Това е особено валидно в този случай с водоразтворимите фибри от псилиум.

Всъщност псилиумът работи по-добре за този механизъм от други фибри, като трици например. Това е така, защото образуващите гел фибри в псилиума могат да забавят смилането на храната, което помага за регулиране на нивата на кръвната захар.

Тъй като псилиумът забавя храносмилането на храната, хората трябва да го приемат с храна, а не самостоятелно, така че има по-голям ефект върху нивата на кръвната захар. Дневна доза от минимум 10 гр. може да насърчи по-ниски нива на кръвната захар.

Псилиум Хуск фибри може да ви засити и да помогне при отслабване

Фибрите, които образуват вискозни съединения, включително псилиум хуск, могат да помогнат за контролиране на апетита и за загуба на тегло. Псилиумът може да подпомогне контрола на апетита, като забави изпразването на стомаха и намали апетита.

Намаленият апетит и прием на калории може да подпомогне загубата на тегло. Не малко проучвания установяват, че приемането на до 10 грама псилиум преди закуска и обяд води до малка нужда от храна и по-бързо засищане.

Все пак трябва да се направят повече проучвания, преди да се разберат истинските ефекти на псилиума хуск върху загубата на тегло.

Може да понижи нивата на холестерола

Псилиумът се свързва с жлъчните киселини и мазнини и да помогне за отделянето им. В процеса на заместване на жлъчните киселини, черният дроб ползва холестерола, за да произведе повече от тях, поради което нивата на холестерола намаляват.

В проучване със здрави участници показва, че след това те са имали шест процентно редуцитране на LDL холестерол след приемане на 6 гр от хуск фибрите ежедневно в продължение на 6 седмици. Също така силиумът може да помогне за покачване на нивата на HDL добрия холестерол.

Хуск фибрите са полезни за сърцето

Всички видове фибри могат да бъдат полезни за сърцето. Ддиетичните фибри могат да подобрят холестерола и да намалят риска от сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2, затлъстяване и др.

Водоразтворимите фибри, включително псилиум, могат да помогнат за намаляване на триглицеридите в кръвта, кръвното налягане и риска от сърдечни заболявания.

Псилиум Хуск има пребиотични ефекти

Пребиотиците са несмилаеми съединения, които подхранват чревните бактерии и им помагат да растат. Изследвания предполагат, че псилиумът има пребиотични ефекти. Въпреки че псилиумът е донякъде устойчив на ферментация, чревните бактерии могат да ферментират малка част от фибрите на псилиума.

Тази ферментация може да произведе късоверижни мастни киселини включително бутират. Освен това, тъй като ферментира по-бавно от другите фибри, псилиумът не увеличава газовете и храносмилателния дискомфорт.

Лечението с псилиум в продължение на 4 месеца може да помогне за намаляване на храносмилателните симптоми с до 50% при хора с улцерозен колит.

Вреди от Хуск фибри

Повечето хора могат понасят добре псилиума. Дози от 5 до 10 гр няколко пъти на ден нямат  сериозни странични ефекти. Въпреки това, хората може да забележат спазми, газове или подуване на корема. Освен това псилиумът може да забави усвояването на определени лекарства, поради което лекарите често препоръчват хората да избягват приема му с други лекарства.

Някои алергични реакции, като обриви, сърбеж или затруднено дишане, могат да бъдат резултат от поглъщане илна псилиум .

Дозировка на псилиум хуск

Обичайните дози на псилиум са 5-10 гр, по време на хранене, поне веднъж на ден. Когато става въпрос за фибри, повече не винаги е по-добре. Важно е да го приемате с течности и след това да пиете редовно през целия ден.

Като насипна слабителна добавка, 5 гр с чаша вода 3 пъти на ден е обичайна начална доза. Хората могат да увеличат това постепенно, ако го намерят за поносимо. Всичко зависи от продукта и колко грама има в една лъжица, но като цяло, 1 супена лъжица е често срещана препоръка, като порция за псилиум хуск.

Най-добре е да следвате инструкциите за дозиране на опаковката или съветите на специалист. Прочетете колко фибри да приемате на ден и колко е твърде много тук.

Резюме

Псилиум хуск е често срещано слабително средство. Може също така да облекчи диарията и да помогне за намаляване на триглицеридите, холестерола, кръвната захар и нивата на кръвното налягане. Може да включите тази добавка с фибри в своя хранителен режим и да я приемате редовно като част от здравословна диета, по препоръка на диетолог или по ваша преценка.

  1. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Мусака от картофи и сирене

Тази рецепта за мусака от картофи и сирене, е още една версия на мусаката, но  този път безмесна. На практика много се доближава до...