четвъртък, 30 май 2024
13.5 C
София
НачалоРецептиПудинг от козунак

Пудинг от козунак

Истината покрай направата на козунак покрай Великден, че че без него не може, но също така, тъй като последните 10-15 години, козунаци се предлагат по всяко време на годината, някак си по малко или повече, започва да омръзва на някои хора.

Ако ви се иска да приготвите уникален десерт за великденските празници, но в същото време не точно козунак, ви предлагаме една рецепта на базата на него, а именно пудинг от козунак. Ще се учудите колко сочен и приятен на вкус ще се получи в завършения му вид, а по аромат няма да отстъпи на класическия козунак със сигурност.

Рецепта за пудинг от козунак

Ето и необходимите продукти, освен един цял козунак, който е най-добре да си закупите.

  • 1 козунак (около 500 гр);
  • 3 яйца;
  • 120 гр сушени кайсии;
  • 60 гр стафиди;
  • 250 мл прясно мляко;
  • 40 гр масло;
  • 200 мл течна сладкарска сметана;
  • 50 гр масло;
  • пудра захар (около 150 гр);
  • 1 брой ванилия;
  • олио.

Как се прави козуначен пудинг

Първо нakucнeme кайсиите в половин литър вода от предната вечер.
Стафидите накиснете само за няколко минути в гореща  и ги отцедете добре. Нарежете около 50 гр. от кайсиите и ги разбъркайте със стафидите.

Нарежете козунака на тънки филии и намажете всяка филия от едната стана с масло. Подредете козуначените филии с намазаната страна нагоре във подходяща форма, като между два реда от филиите поръсвате със сушените плодове.

В тенджера затоплете млякото, сметаната, ванилията и 100 г от захарта. Внимателно добавете разбитите яйца и с така получената смес залейте редовете козунак, като изчакате малко време да попие.

Покрийте формата с намазано с олио фолио. Поставете я в дълбока тава и налейте в нея гореща вода до средата на формата. Печете на водна баня във фурна на 180 градуса до готовност.

Сварете останалите кайсии, захарта и водата в която са киснали кайсиите, за 15 минути на слаб огън. Пасирайте до получаването на смес подобна на сос. Когато пудинга е вече изпечен и охладен го обърнете в чиния. Соса се поднася отделно.

Други страхотни рецепти с козунак и сладкиши за Великден:

Козунак на конци

Козунак по стара българска рецепта

Лимонов козунак

Козуначени цветя

Козуначени крапфени

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Защо витамин Е трябва да бъде част от режима ви за грижа за кожата

Грижата за кожата с витамин Е не е нищо ново, но напоследък се наблюдава скок в популярността благодарение на тенденцията „стъклена кожа“. TikTok-ърите публикуват видеоклипове...