Чудни пукани люти чушки в буркан, с вкусна марината за зимата и по всяко време. Зимнината от мариновани пукани чушлета от рибки или други дребни чушки идва с редица ползи, които я правят чудесно и практично допълнение, като разядка по време на хранете или преди това към вашия хранителен режим. Накратко, ето няколко предимства на тази чудна зимнина:
- Поддържа наличието на свежи продукти през зимата, въпреки че са консервирани в буркан с марината. Зимнината от пукани люти чушки ви позволява да запазите вкуса и хранителните стойности на сезонните зеленчуци през зимата, когато те са по-трудни за намиране или са по-скъпи.
- Изгоден и икономичен вариант за вкусна еко продукция в килера. Процесът на консервиране ви позволява да пестите пари, като се избягват излишни покупки през зимата за стартери или разядка в менюто, наред с друга зимнина, като туршии.
- Съхранявате на храната за по-дълго време, като удължавате срока на годност, в случая на вашите пукани чушлета, без да се налага да ги изхвърляте поради загуба на свежест, ако ги намерите зимно време.
- Контролирате съдържанието на сол и захар. Както знаете, съдържанието на купешките продукти не винаги отговаря на действителността. Когато приготвяте сами зимнината си, вие имате контрол върху количеството на сол и захар. Чрез количеството на съставките, които добавяте, крайния продукт е по-здравословен от масово произведените консерви и най-важното – вие определяте киселинността и количеството на подправките.
Пукани люти чушки – изпитана рецепта за чушлета в марината
Когато приготвяте вашите пукани люти чушки, не забравяйте да спазвате хигиенните навици и добри практики при приготовлението и съхранението на зимнината, за да гарантирате, че тя остане безопасна и годна за консумация. Ето ги и нашата рецепта за мариновани чушлета, пукани на тиган с олио, оцет, чесън и магданоз.
Необходими продукти за пукани люти чушки в буркан
- люти чушки или рибки;
- 3 бутилки винен оцет (700мл);
- 1 ч.ч. олио;
- 1 кг. захар;
- 1 с.л. ситна сол;
- магданоз;
- чесън.
Приготвяне на марината и пукани люти чушлета
Чушките се „пукат“ на котлона , като за предпочитане е да използвате стар тиган или старо плаке. Слагат се в найлонов плик да се задушат.
После се нареждат плътно в буркани, като между тях се слага от ситно нарязания магданоз и настърган чесън.
От оцета, олиото, захарта и солта кипвате марината. Чушките се заливат с нея докато е още гореща (маринатата стига за 5-6 буркана от 700мл).
Затварят се с капачки докато са топли и обръщате бурканчетата с капачката надолу да се овакумят.
Това беше 🙂 – лесни и бързи пукани люти чушки в буркан за зимата, без варене.
Да ви е сладко!
Виж още една рецепта за пукани люти чушлета в буркан.
Колко килограмм са чушките и не е ли по-добре с мед, лимон и зехтин…
Това е нашата рецепта, вие може да пробвате по ваш вкус. Чушките нямат определено количество в тази рецепта, тя е по-скоро за маринатата, пробвайте с 3кг. чушки, ако ви остане, приберете я в хладилник за друг път. Хубав ден! 🙂
За три кг. л.чушки – три бутилки оцет и кило захар?!
Здравейте, никъде не сме писали, че количеството на чушлетата е 3кг. Съставките за марината са с подобни пропорции, както са описани по-горе. Ако ви остане от нея си я заделете за друг път, когато правите друга зимнина.