Ако искате и вие да й се насладите, просто следвайте тези лесни стъпки по-долу:
Необходими продукти за пухкава баница с кайма:
- 500 гр. фини точени кори за баница;
- 400 гр. кайма (най-добре смес от свинско и телешко);
- 1 голяма глава лук;
- 3 яйца;
- 200 гр. кисело мляко;
- 1 ч.л. сода бикарбонат;
- 100 мл. газирана вода;
- 100 мл. олио;
- 50 гр. краве масло;
- 1 ч.л. сол;
- ½ ч.л. черен пипер;
- ½ ч.л. червен пипер;
Начин на приготвяне на пухкава баница с кайма
Първо започнете с приготвянето на плънката. Нарежете лука на ситно и в загрят тиган с малко олио и го запържете, докато стане златист и омекне. Добавете към него каймата и така бъркайте всичко на често, докато тя не придобие приятен златист цвят. Подправете със сол, черен пипер и червен пипер. Разбъркайте отново добре и оставете настрани получената плънка да изстине напълно, преди да я използвате за баницата.
В дълбока купа разбийте яйцата с помощта на телена бъркалка. След това добавете към нея киселото мляко и содата бикарбонат, като бъркате всичко, за да може да се активира содата в получената смес. Само след няколко минути ще забележите как сместа започва леко да шупти. Накрая налейте газираната вода и останалото олио към нея и разбъркайте добре, докато получите еднородна смес.
Вземете една кора и я сложете част от получената заливка. След това поставете тънък слой от плънката с кайма върху кората и навийте внимателно на руло. Повторете процеса с останалите кори, като редувате плънката и каймата, докато изразходите всички продукти.
Когато направите това, в намаслена тава, започнете да подреждате навитите кори, като ги завивате в спираловидна форма от центъра към краищата.
Разтопете маслото и равномерно залейте подредената баница с него. Оставете я да престои така за 10-15 минути, за да поеме маслото и да стане още по-сочна. Загрейте фурната на 180 градусаи поставете тавата в нея.
Печете за около 40-45 минути, докато баницата придобие златиста и апетитна коричка. Накрая извадете готовата пухкава баница с кайма от фурната и я покрийте с чиста кърпа за 10 минути. Това ще и придаде още по-мек и въздушен вкус след като я поднесете.
Кратки съвети
- Ако искате по-хрупкава баница, увеличете количеството масло и намажете всяка кора преди навиване.
- Може да подмените газираната вода с прясно мляко за по-кремообразен резултат.
Пухкавата баница с кайма е истински традиционен шедьовър и като нищо може да се превърне в любимото печиво на вашето семейство. Опитайте тази рецепта и усетете магията на домашно приготвената баница, която носи топлина и уют на трапезата!
Виж още:
Правешка баница: традиция и вкус
Лесна баница на тиган – рецепта с готови кори, сирене и яйца