Дроб-сармата понякога е недооценено ястие, но ако направите nай-вкусната заливка за дроб сарма, ястието ще придобие съвсем други измерения. Заливката трябва да стане пухкава и дебела, но не прекалено, за да не надделява над другите вкусове.
Днес ще ви представим 2 рецепти за заливки за дроб-сарма, които ако направите в точното съотношение на съставките, ще получите пухкав топинг, който ще допринесе за цялостния вкус.
Виж още: Сос за салата Цезар
Заливка за дроб сарма с кисело мляко
Ето и необходимите продукти за заливката, които са същите като при заливката за мусака.
- 500 гр. кисело мляко;
- 2 супени лъжици брашно (равни);
- 3 яйца;
- 2-3 щипки сода бикарбонат;
- черен пипер;
- сол на вкус.
Как да приготвите заливката
Този вариант на заливка за дроб сарма е най-често приготвяният (със или без сода), затова се води като основен.
В подходяща купа чукнете и разбийте яйцата заедно със солта и щипка черен пипер.
В 500 гр кисело мляко, добавете 2-3 щипки (или 1 ч.л.) сода за хляб и разбъркайте малко за да шупне сместа.
Прибавете киселото мляко към вече разбитите яйца и бъкайте с телен прибор или вилица, докато всички съставки се смесят добре.
Финалната стъпка е да залеете дроб-сармата със заливката и да върнете във фурната за още около 5-10 минути, докато се надигне и леко се запече.
Вкусна заливка за дроб сарма с прясно мляко
Също толкова добре се получава и заливка направен от прясно мляко. Тук разликата е, че не ползваме сода, млякото е прясно и се добавя малко масло.
- 500 мл. прясно мляко;
- 2 с.л. брашно с връх;
- 2 яйца;
- 40-50 грама краве масло;
- черен пипер;
- сол.
Начин на приготвяне
Първо започнете с разбиването на яйцата, докато жълтъкът и белтъкът се смесят напълно. Прибавете 2 с.л. брашно и разбъркайте отново докато сместа го поеме.
Оставете настрана и загрейте прясното мляко в подходяща касерола и когато се затопли достатъчно прибавете и кравето масло.
Разбъркайте добре и започнете да добавянето яйчената смес с брашното на малки порции.
Бъркайте докато сместа се сгъсти, подобни на рядък крем. Добавете сол и черен пипер на вкус и залейте дроб сармата със вече готовата заливка.
Печете още за 10 минути ястието докато заливката се запече. Тази заливка за дроб сърма става по-малко пухкава от основния вариант ипо-малко се надига, но е също толкова вкуса.
Да ви е сладко!
Виж още: