Пухкави американски палачинки
- 1 ч.ч. брашно
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- 1 яйце
- 3/4 ч.ч. мляко
- 1/4 ч.ч. кисело мляко или кефир
- 2 с.л. разтопено масло
- ванилия (по желание)
- щипка сол
- краве масло
Как да направите пухкави американски палачинки
В голяма купа пресейте брашното, захарта, бакпулвера, содата и солта. Това помага да се разпределят равномерно съставките и да се избегнат бучки в тестото.
В отделна купа разбийте яйцето с млякото и киселото мляко (или кефира). Добавете разтопеното масло и ванилията, ако използвате такава. Течната смес трябва да бъде добре разбъркана, но не прекалено, за да не се загуби въздухът в тестото.
Постепенно добавяйте течната смес към сухите съставки, като внимателно разбърквате с шпатула. Целта е да се получи хомогенно тесто, но е нормално да останат няколко малки бучки. Не разбърквайте прекалено дълго, за да запазите тестото леко и пухкаво.
Загрейте тиган с незалепващо покритие на средно-висока температура и намажете леко с масло или олио. С помощта на черпак или голяма лъжица налейте от тестото в тигана, като оформяте малки кръгли палачинки.
Печете/пържете палачинките, докато на повърхността започнат да се образуват малки балончета, след което ги обърнете с шпатула и ги гответе още около минута от другата страна, докато станат златисто-кафяви.
Палачинките по американски се сервират още топли и могат да бъдат гарнирани с различни добавки по избор. Най-популярни са с кленов сироп и масло, но също така се съчетават отлично с плодове, мед, шоколад, ядки или дори с йогурт.
Полезни съвети за перфектни палачинки:
Ако тиганът е прекалено горещ, палачинките ще изгорят отвън, преди да се изпекат отвътре. Ако не е достатъчно горещ, палачинките ще станат твърде мазни и плоски. Идеалната температура е средно-висока.
Тестото не трябва да бъде твърде течно, но не и прекалено гъсто. Ако е необходимо, добавете малко повече мляко или брашно, за да го коригирате.
Както беше споменато по-горе, прекалено интензивното разбъркване на тестото ще го направи твърдо и тежко. За да запазите палачинките леки и пухкави, смесвайте внимателно, само докато всички съставки се обединят.
Вариации на пухкави американски палачинки
Боровинки
Можете да добавите пресни или замразени боровинки в тестото за освежаващ плодов вкус. Поставете ги върху всяка палачинка след наливането на тестото в тигана.
Шоколадови парченца
За по-сладък и наситен вкус, добавете малки парченца шоколад в тестото. Те ще се разтопят по време на готвенето и ще придадат на палачинките допълнителна текстура.
Пълнозърнести палачинки:
За по-здравословна версия, заменете част от бялото брашно с пълнозърнесто брашно.
История и произход на американските палачинки
Американските палачинки имат дълга история, която се свързва с европейските имигранти, които са донесли рецепти за подобни ястия в Новия свят. В Европа палачинките традиционно са били по-тънки, но в Америка са придобили по-дебела форма благодарение на добавянето на бакпулвер, който е популяризиран през 19 век. През годините американските палачинки се превърнаха в класическа закуска, сервирана както в домове, така и в ресторанти и кафенета.
Днес палачинките са неизменна част от американската култура и могат да се приготвят по различни начини според предпочитанията на всяко семейство.
Тази рецепта е лесна, но резултатът е впечатляващ, пухкави американски палачинки, които се съчетават с почти всякакви гарнитури.