Рецепта за пухкави мекици с кисело мляко, направени по така, че да се топят в устата като папук. Мекици са вечната закуска от време оно. Вкусна и обичана, правена в почти всяко домакинство в България.
Това тестено изделие с нежна текстура и приятен вкус е лесно за приготвяне и най-важното, ще се разтопи като памук в устата веднъж като го приготвите по описаната рецепта.
Този метод за приготвяне на пухкави мекици с кисело мляко ще ви коства минимален труд и още по-минимално количество продукти, които най-вероятно вече имате в кухнята си.
Пухкави мекици с кисело мляко
Съставки за мекиците, че да станат меки като памук:
- 500 гр. брашно;
- 250 гр. кисело мляко;
- 2 яйца;
- 1 ч. л. сода бикарбонат;
- щипка сол;
- 1 ч.ч. газирана вода;
- сладък сироп за поливане или пудра захар;
Как да направите мекиците пухкави че да се топят в устата
За да ви се получат наистина пухкави като памук мекици следвайте стъпките по-долу.
Разтворете содата в киселото мляко. В голяма купа смесете киселото мляко и яйцата и разбийте добре.
Прибавете брашното и щипка сол и бъркайте непрекъснато сместа. След това прибавете една чаена чаша газирана вода и продължете да бъркате докато сместа започне да образува мехури.
Когато сте разбили всичко това както е описано по-горе, отделете настрана да си почине за 30 минути.
Когато се е оформило подобаващо тесто, започнете да късате малки топки, които разтегляте внимателно с пръсти за да заприличат на така добре познатите ви мекици.
Пържите в обилно и силно сгорещено олио, като ги обръщате, когато добият загар от едната страна.
Хапват се топли, както на вас ви е най-сладко. Със сирене или с пудра захар или сироп, тези пухкави мекици с кисело мляко се топят като памук в устата.
Тази рецепта от стара българска книга на П. Чолчева и М. Калайджийска ви дава възможността да пресъздадете вкусни и ефирни пухкави мекици с невероятна мекота и аромат. Насладете се на тях със своя предпочитан топинг и споделете вкуса с близки и приятели.
Прегледайте още една уникална рецепта за Пионерски мекици.