Пухкав кекс с кисело мляко – 2 начина за вкусен и мек домашен кекс

В кухнята на всяко домакинство има рецепти, които са на първа или втора страница от тефтера и една от тях е кекс с кисело мляко. Кексът приготвен с кисело мляко, придава на сладкиша уникална текстура и вкус. Когато замените прясното мляко с кисело, я много от рецептите ще срещнете сода, но това е отчасти грешка.

Някои хора се подлъгват че след като кекса е с кисело мляко, добавяйки сода ще стане по-пухкав, след като шупне.  Но това може да влоши вкусът и ароматът на кекса. Все пак ще правите десерт, а не содени питки.

Затова ви препоръчваме да използвате само бакпулвер. От него ще се получи отново пухкава смес, която няма да има специфичния мирис на содата бикарбонат.

Шарен домашен кекс с кисело мляко

  • 250 гр кисело мляко;
  • 1 ч.ч. захар;
  • 3 яйца;
  • 1/2 чаша олио;
  • 2 чаени лъжички бакпулвер;
  • 2 супени лъжици какао;
  • 2-3 ч. чаши брашно (колкото поеме за хомогенна смес);
  • лимон или ванилия.

Начин на приготвяне

Започвате като разбивате яйцата заедно със захарта до побеляването им.

Бакпулвера се добавя в олиото и се прибавя към вече разбитите яйца.

Разбърква се леко и се прибавяте и брашното, заедно с лимоновата кора или ванилията. Следа като смесите всичко това много добре, отделяте от сместа 1 ч.ч., с която ще оцветите кекса като прибавите какао в нея.

Към останалата бяла  смес се прибавят още 1-2 лъжици брашно, ако е нужно за постигане на желаната гъстота.

Формите се намазват с масло и се поръсват с брашно. Изсипва се част от бялата смес., а върху нея се слага част от кафявата смес. С подходяща бъркалка се разбърква леко, за да се получат интересни фигури.

Изсипва се и останалата част от бялата смес. Кексът се пече в умерено силна фурна около за около 1 час.

Първите 20 минути кексът се наблюдава през стъклото на фурната, без да се отваря вратичката. Ако до 20 минути не се разпукне, се разрязва с нож през средата.

Поднася се гарниран с пудра захар по желание.

Обикновен кекс с кисело мляко и яйца

кекс с кисело мляко

Тази рецепта е за обикновен традиционен кекс, без какао, Може да увеличите яйцата на 4, ако искате да стане по-жълт и богат на вкус.

Необходими продукти:

  • 3 яйца;
  • 1 чаша захар;
  • 1 чаша кисело мляко;
  • 1/2 чаша олио;
  • 2 чаши брашно;
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер;
  • 1 ванилия;
  • 1 щипка сол;
  • пудра захар за поръсване (по желание);

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса, а през това време в купа разбийте яйцата със захарта, докато се получи пухкава смес.

Добавете киселото мляко и олиото, и разбъркайте добре още веднъж.

Брашното пресявате за да се аерира и го смесете с бакпулвера, ванилията и щипка сол.

Постепенно добавете сухите съставки към течните, като разбърквате до получаване на хубава смес.

Изсипете тестото в намазана с олио и поръсена с брашно форма за кекс и печете в предварително загрята фурна около 30-35 минути или до готовност.

Проверете с клечка за зъби дали кексът е изпечен (клечката трябва да излезе суха).
След като кексът е готов, го извадете от фурната и го оставете да се охлади във формата за около 10 минути, след което го извадете и го оставете да се охлади напълно върху решетка.

По желание, поръсете с пудра захар преди сервиране.

Надяваме се и вашия кекс с кисело мляко да се е надул добре и да е станал пухкав и въздушен, а вие прегледайте и другите ни рецепти за кекс по-долу.

Да ви е сладко!

Виж още:

Научавайте винаги първи най-новото от Тами Бг, като ни последвате в Google Новини

Препоръчано