Рецепта за пълнена зелка по турски
- 600 г месо (смляно, може агнешко, може и свинско)
- 1 цяла зелка (средно голям, но да може се напълни)
- 100 гр (масло)
- 50 г ориз
- 200 гр червени домати
- 80 г лук
- 1 яйце
- 15 г брашно
- 40 г счукан сухар
- 60 мл вино
- 20 г доматено пюре
- червен и черен пипер на вкус
- сол на вкус
- вода или бульон за задушаване
Начин на приготвяне
Започнете с почистване на прясното зеле, като премахнете външните му листа и отрежете кочана. След това внимателно издълбайте вътрешността, така че стените да останат с дебелина около 2-3 см. Поръсете зелката леко със сол отвътре, за да я подготвите за пълнене.
Приготвяне на плънката
В тиган загрейте мазнината и запържете ситно нарязания лук, докато омекне. След като стане златист, добавете доматеното пюре и ориза. Налейте 3 пъти повече вода от обема на ориза и оставете сместа да заври, докато оризът си поеме. Прибавете смляното месо, посолете, подправете с червен и черен пипер и разбъркайте добре. За допълнителен аромат можете да добавите малко нарязан магданоз.
Пълнене на зелка по турски
След като плънката е готова, внимателно я напълнете в издълбаната зелка. Уверете се, че плънката е добре разпределена и зелката е плътно напълнена. Ако желаете, част от плънката може да се постави и между листата, за да се разпредели вкусът по-добре. След като е пълна, я превържете със здрав конец, за да се задържи плънката на място.
Задушаване на зелката
В дълбока тенджера налейте доматен сос, разреден с гореща вода или бульон. Поставете зелката в тенджерата и я задушавайте на тих огън в плътно затворен съд. Този метод на готвене ще всички аромати да се смесят и зелето да стане изключително крехко. Малко преди да свалите ястието от огъня, полейте зелката с вино, което ще засили вкуса.
Завършване на ястието
Когато зелката е готова, внимателно я развържете и я поставете върху дъска. Нарежете я на резени и я поднесете с доматения сос, в който е вряла.
Алтернативен метод за Пълнена зелка по турски
Ако предпочитате да приготвите зелката по по-различен начин, можете да я задушите предварително с малко вода и сол, докато омекне. След това, след като зелката изстине, развийте външните листа и ги обърнете надолу, като изрежете сърцевината. На мястото на сърцевината сложете плънката от месо и загърнете листата обратно. Превържете зелката и я изпечете във фурната. Това ще придаде лека хрупкавост на външната част на зелето и ще направи плънката изключително сочна.
Пълнената зелка е наистина вкусно ястие, а оризът, месото и подправките се смесват в съвършено хармония! Зелето става меко и сочно, от своя страна благодарение на бавното задушаване / печене. Тази рецепта е чудесен избор за семейни събирания и празнични вечери, където можете да впечатлите гостите си с нещо различно и вкусно.
Добър апетит!
Виж още: