НачалоЯстия с месоФазанПълнена пуйка с ориз...

Пълнена пуйка с ориз и гъби върху кисело зеле

Пълнена пуйка с ориз и гъби върху кисело зеле – празниците са време за забавление, угощение, радости иии, разбира се, вкусни гозби. Един ткласически и изискан избор за празнично ястие за обяд или вечеря е точно пълнената пуйка.

Не че не харесваме свинското или телешко месо, но понякога идва малко прекалено. Свинско за Коледа, телешко за Нова година… някак си, преобладаващия и еднотипен сюжет за вечеря се изтърква.

Затова решихме да ви предложим една освежаваща рецепта за пълнена пуйка с ориз и гъби върху кисело зеле, ястие с фазаново месо, което освен че е хранително, далеч не е толкова мазно колкото червените меса.

Пълнена пуйка с ориз и гъби върху кисело зеле

Приготвянето на пуйка е свързано с някои традиции и ритуали, които далеч не идват от нашите корени.  Пуйката навлиза като домашна птица за отглеждане в България по време на турското робство, а произхожда от северна Америка, пренеса до нас по море. Оттам е навлязла и у нас, но за читателите, и особено по-младите, когато чуят коледна пуйка, свързват понятието с американците и техните всеизвестни рецепти за пуйки за дена на благодарността и т.н.

Рецепта за Пълнена Пуйка с Ориз и Гъби

Преди да пристъпим към рецептата за пълнена пуйка с ориз и гъби върху кисело зеле, е нужно да отбележим че цената на пуйката, далеч не е колкото цената на пилето, така че го имайте предвид. Може да замените пуйка с пиле, рецептата пак ще сработи, все пак месото е еднотипно.

Необходими продукти

  • 1 средно голяма пуйка;
  • 2 чаши ориз;
  • 200 гр. гъби (по ваш вкус, може и печурки, става по-добре с кладница);
  • 500-700 гр. кисело зеле (според съдът в който ще приготвяте пуйката);
  • 1 глава лук;
  • 4 скилидки чесън;
  • 50 гр. масло;
  • 1 чаена чаша пилешки бульон;
  • сол и черен пипер на вкус.

Как се прави  пълнена пуйка?

Подготовка на пуйката

Измийте пуйката добре и подсушете я с кухненска хартия. Намажете пуйката с масло и подправете със сол и черен пипер.

Подготовка на Пълнежа

Нарежете лука и чесъна на ситно, и запържете гъбите на тиган с малко масло. След това добавете ориза и задушете за няколко минути. Добавете сол и черен пипер на вкус.

Пълнене на Пуйката

Напълнете пуйката с вече приготвената смес и зашийте отвора, за да запазите вкусовете вътре и да не позволите на  плънката да излезе. Разстелете предварителното нарязаното кисело зеле в намазнена тавата,  в която ще печете пуйката и я сложете отгоре.

Готвене

В предварително загрятата фурна  на 180 градуса, печете пуйката за 30 минути на, след което намалете до 160 градуса. Печете по 20 минути за всеки килограм от птицата (чисто месо), като редовно поливате отгоре с отделения сок.

Може да гарнирате със ситно нарязани кисели краставички за по изразен вкус.

Да ви е сладко!

С ттака приготвената пълнена пуйка с ориз и гъби върху кисело зеле получавате истинско гурме, подходящо не само за Коледа, но и по всяко време. Втасалото зеле ще добави онази кисела нотка (подобно на пиле с кисело зеле), а ориза и гъбите ще направят вкуса завършен със своята плътна текстура.

И все пак, ако смятате, че е твърде дълго за изпълнение, то прегледайте тази рецепта за пиле с кисело зеле, класика срез зимните гозби.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име

Хидробоб прическа – завръщането на мократа коса

Хидробоб прическата е отново на мода! Боб прическата е била доста голяма тенденция през по-голямата част от миналия век. Този подход за подстригана и...