Пълнена пуйка с портокали – всички очакваме подаръци за празниците, но те също така са и време за споделяне на вкусове и събиране на близки около масата. В този дух, Ви представяме нещо малко по-особено и различно от червените меса – пълнена пуйка с портокали. Тази изискана комбинация обещава удоволствие за вкусовете и ще превърне вашия празничен обяд или вечеря в незабравимо събитие.
Пълнена пуйка с портокали
Някои ще кажат, дали ще е пиле или пуйка – няма разлика. Истината обаче е в самото месо. Днес е трудно да се сдобием с качествено пилешко, но пуешкото месо, не е толкова популярно в България, и като че ли, злоупотребата с този вид птица не е на такава „висота“.
Пуйката, като символ на изобилие и пищност в някои страни, предоставя изключителна възможност за творческо в кулинарията. С ясно изразен вкус и вкусно месо, пуйката с добавени портокали добавя нов, освежаващ елемент към традиционното приготвяне на ястия от фазаново месо.
Рецепта за пълнена пуйка с портокали
Портокалите, със своя сладък и леко кисел вкус, се съчетават идеално с пълнежа и месото на пуйката, създавайки по-различна, но приятна вкусова наслада. Пуйката от своя страна ще стане сочна, крехка и с ароматни вкусови нотки – ястие, което напълно се подхожда на Коледните празници.
Необходими продукти за пуйка с портокали
- 1 пуйка (приблизително 3-4 кг);
- 4 портокала (настъргани кори, изцеден сок и резени);
- 1 ч.ч. червено вино;
- 100 мл зехтин (или олио в краен случай);
- 50 мл сок от нар и половин нар за гарниране;
- мащерка (по желание);
- розмарин за гарниране;
- черен пипер и сол на вкус.
Начин на приготвяне на пълнена пуйка с портокали
Отстранете излишната мазнина от пуйката, изплакнете и подсушете добре.
В голяма купа смесете портокаловия сок и настърганите портокалови кори от 2 портокала, червеното вино и зехтина. Добавете сока от нар подправете със сол и черен пипер и добавете стрита мащерка.
С 3/4 от така приготвената марината, намажете цялата пуйка обилно отвън и отвътре. Останалите два портокала нарежете на четвъртинки и пъхнете в пуйката. Зашийте добре с конец или прещипете.
Печете в предварително загрятата фурна на 180 гр. до готовност, като от време на време заливате с останалата 1/4 от сместа за обтриване на пуйката.
След като е готова, може да поднесете в подходящо палто за сервиране и да гарнирате с розмарин.
Да ви е сладко!
Пълнена пуйка с портокали е иновативен и вкусен начин да обогатите вашите празнични трапези. Съчетание на сочна пуйка, ароматни портокали и ароматен нар ще направи вашия празник незабравим. Смелостта за експериментиране в кухнята ще ви донесе удоволствие и похвали от вашите гости. Приятно готвене и весели празници!
На вашето внимание предлагаме още една рецепта за пълнена пуйка с ориз и гъби.
За тези които все още не са украсили елхата, може да разгледат тези предложения за коледна украса на хола и трапезата.