НачалоЯстия с месоФазанПълнена пуйка с портокали...

Пълнена пуйка с портокали – достоен компонент от менюто за Коледа

Пълнена пуйка с портокали – всички очакваме подаръци за празниците, но те също така са  и време за споделяне на вкусове и събиране на близки около масата. В този дух, Ви представяме нещо малко по-особено и различно от червените меса – пълнена пуйка с портокали. Тази изискана комбинация обещава удоволствие за вкусовете и ще превърне вашия празничен обяд или вечеря в незабравимо събитие.

Пълнена пуйка с портокали

Някои ще кажат, дали ще е пиле или пуйка – няма разлика. Истината обаче е в самото месо. Днес е трудно да се сдобием с качествено пилешко, но пуешкото месо, не е толкова популярно в България, и като че ли, злоупотребата с този вид птица не е на такава „висота“.

Пуйката, като символ на изобилие и пищност в някои страни, предоставя изключителна възможност за творческо в кулинарията. С ясно изразен вкус и вкусно месо, пуйката с добавени портокали добавя нов, освежаващ елемент към традиционното приготвяне на ястия от фазаново месо.

Рецепта за пълнена пуйка с портокали

Портокалите, със своя сладък и леко кисел вкус, се съчетават идеално с пълнежа и месото на пуйката, създавайки по-различна, но приятна вкусова наслада. Пуйката от своя страна ще стане сочна, крехка и с ароматни вкусови нотки –  ястие, което напълно се подхожда на Коледните празници.

Необходими продукти за пуйка с портокали

  • 1 пуйка (приблизително 3-4 кг);
  • 4 портокала (настъргани кори,  изцеден сок и резени);
  • 1 ч.ч. червено вино;
  • 100 мл  зехтин (или олио в краен случай);
  • 50 мл сок от нар и половин нар за гарниране;
  • мащерка (по желание);
  • розмарин за гарниране;
  • черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне на пълнена пуйка с портокали

Отстранете излишната мазнина от пуйката, изплакнете и подсушете добре.

В голяма купа смесете портокаловия сок и настърганите портокалови кори от 2 портокала, червеното вино и зехтина. Добавете сока от нар подправете със сол и черен пипер и добавете стрита мащерка.

С 3/4 от така приготвената марината, намажете цялата пуйка обилно отвън и отвътре. Останалите два портокала нарежете на четвъртинки  и пъхнете в пуйката. Зашийте добре с конец или прещипете.

Печете в предварително загрятата фурна на 180 гр. до готовност, като от време на време заливате с останалата 1/4 от сместа за обтриване на пуйката.

След като е готова, може да поднесете в подходящо палто за сервиране и да гарнирате с розмарин.

Да ви е сладко!

Пълнена пуйка с портокали е иновативен и вкусен начин да обогатите вашите празнични трапези. Съчетание на сочна пуйка, ароматни портокали и ароматен нар ще направи вашия празник незабравим. Смелостта за експериментиране в кухнята ще ви донесе удоволствие и похвали от вашите гости. Приятно готвене и весели празници!

На вашето внимание предлагаме още една рецепта за пълнена пуйка с ориз и гъби.

За тези които все още не са украсили елхата, може да разгледат тези предложения за коледна украса на хола и трапезата.

Още от категорията

Напиши коментар:

Въведете коментар
Име